НОВИНИ

От нашите пратеници в Москва: За Путин са гласували 55 млн. руски граждани

Действащият президент на Русия Владимир Путин печели 76,67% от гласовете на вчерашните президентски избори. Това сочат резултати от обработката на почти 1005 от протоколите на избирателните комисии. Избирателната активност е достигнала 67,%, по данни на Централната избирателна комисия на Русия.Повече от нашия пратеник в Москва Цветана Кръстева

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
12:05, 19.03.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Основният въпрос сега, разбира се, е какъв ще бъде четвъртият мандат на Владимир Путин, как ще се развива Русия през следващите 6 години. Предполага се, че едва ли ще има големи промени във външната политика, именно тя донесе значителна подкрепа за Путин, за да постигне този категоричен резултат.

Самият Путин снощи на пресконференция в щаба си, заяви, че не възнамерява да предприема конституционни промени за променяане на баланса и правомощията между законодателната и изпълнителната власт. Руският президент заяви, че промени в правителството ще има, но това ще стане, когато той встъпи в длъжност в четвърти мандат, а това ще бъде през май. Много се спекулира дали ще бъде сменен руският премиер Дмитрий Медведев. Ако това стане, това ще бъде сериозен сигнал за разместване на влиянието в елитите, тъй като Медведев е смятан за може би най-довереното лице до Владимир Путин.

Путин на тези избори постави три рекорда - един личен. Като в сравнение с участието на изборите през 2000-та година сега спечели с 23 процента повече и с 13 процента повече от участието си в изборите през 2012 г. Два обаче са историческите рекорди за президентски избори в Русия. Както по брой на гласове - той спечели 55 млн. гласа на руски граждани, така и по брой на проценти. Тази категорична победа дава още по-голяма легитимност на Владимир Путин и по-голяма свобода за действие. Някои от критиците му се опасяват, че още повече може да бъде втвърдена политиката за затягане на гражданските свободи и свободата на медиите.

Но повече руснаци харесват Владимир Путин заради водената от него външна политика и го възприемат като символ на велика държавност.

;

Опозиционните кандидати на Комунистическата партия Павел Грудинин и националиста Владимир Жириновски не приемат категоричната победа на Владимир Путин. Грудинин заяви, че тези избори са били фалшифицирани, а Жириновски коментира, че се отнася отрицателно към всички президентски избори в Русия.

По-късно в Москва леви движения организират протест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изследват наличието на уран в питейната вода в старозагорското село Казанка
Изследват наличието на уран в питейната вода в старозагорското село Казанка
Финансовите министри от Г-20 с предупреждение за криптовалутите
Финансовите министри от Г-20 с предупреждение за криптовалутите