Действащият президент на Русия Владимир Путин печели 76,67% от гласовете на вчерашните президентски избори. Това сочат резултати от обработката на почти 1005 от протоколите на избирателните комисии. Избирателната активност е достигнала 67,%, по данни на Централната избирателна комисия на Русия.

Повече от нашия пратеник в Москва Цветана Кръстева

Основният въпрос сега, разбира се, е какъв ще бъде четвъртият мандат на Владимир Путин, как ще се развива Русия през следващите 6 години. Предполага се, че едва ли ще има големи промени във външната политика, именно тя донесе значителна подкрепа за Путин, за да постигне този категоричен резултат.

Самият Путин снощи на пресконференция в щаба си, заяви, че не възнамерява да предприема конституционни промени за променяане на баланса и правомощията между законодателната и изпълнителната власт. Руският президент заяви, че промени в правителството ще има, но това ще стане, когато той встъпи в длъжност в четвърти мандат, а това ще бъде през май. Много се спекулира дали ще бъде сменен руският премиер Дмитрий Медведев. Ако това стане, това ще бъде сериозен сигнал за разместване на влиянието в елитите, тъй като Медведев е смятан за може би най-довереното лице до Владимир Путин.

Путин на тези избори постави три рекорда - един личен. Като в сравнение с участието на изборите през 2000-та година сега спечели с 23 процента повече и с 13 процента повече от участието си в изборите през 2012 г. Два обаче са историческите рекорди за президентски избори в Русия. Както по брой на гласове - той спечели 55 млн. гласа на руски граждани, така и по брой на проценти. Тази категорична победа дава още по-голяма легитимност на Владимир Путин и по-голяма свобода за действие. Някои от критиците му се опасяват, че още повече може да бъде втвърдена политиката за затягане на гражданските свободи и свободата на медиите.

Но повече руснаци харесват Владимир Путин заради водената от него външна политика и го възприемат като символ на велика държавност.

От нашите пратеници: Путин постави два исторически рекорда за Русия с победата

От нашите пратеници: Путин постави два исторически рекорда за Русия с победата

С резултата си от вчерашните избори в Русия Путин постави два исторически за Русия рекорда - първо по брой проценти гласове на президентски избори и п...

Опозиционните кандидати на Комунистическата партия Павел Грудинин и националиста Владимир Жириновски не приемат категоричната победа на Владимир Путин. Грудинин заяви, че тези избори са били фалшифицирани, а Жириновски коментира, че се отнася отрицателно към всички президентски избори в Русия.

По-късно в Москва леви движения организират протест.

Владимир Путин печели над 76% от гласовете на президентските избори в Русия

Владимир Путин печели над 76% от гласовете на президентските избори в Русия

Владимир Путин печели над 76% от гласовете на вчерашните президентски избори в Русия. Това сочат резултати от обработката на 90 на сто от протоколите...

Първи коментари след победата на Путин на президентския вот

Първи коментари след победата на Путин на президентския вот

След днешните избори без интрига Путин ще остане президент на Русия до 2024 г., отбелязва Франс прес. Ройтерс посочва, че тогава той ще бъде на 71 год...

Победа на Путин на президентските избори в Русия

Победа на Путин на президентските избори в Русия

Владимир Путин беше преизбран за президент на Русия. На Манежния площад в Москва тази вечер се провежда грандиозен концерт, а преди малко и победителя...