Владимир Путин спечели президентските избори в Русия с безпрецедентна подкрепа - за него са гласували 76 на сто от избирателите или 56 милиона души. Това е рекорд в историята на президентските избори в страната. В Москва поддръжниците му са се увеличили с над 1 милион спрямо 2012 година.

Победа на Путин на президентските избори в Русия

Победа на Путин на президентските избори в Русия

Владимир Путин беше преизбран за президент на Русия. На Манежния площад в Москва тази вечер се провежда грандиозен концерт, а преди малко и победителя...

Анализаторите в Русия са категорични, че външната политика на президента Путин, която той води от анексията на Крим насам, е изиграла основна роля в категоричната му победа. Руснаците подкрепят анексията на полуострова и възприемат Путин като символ на велика държава.

Роля във високия му резултат изигра и активизирането на твърдия му електорат преди изборите, особено на този в държавните предприятия. Централната избирателна комисия също изигра роля, като призоваваше хората да гласуват.

© БНТ

На среща със съпрецедателите на щаба си Путин обяви приоритетите си за четвъртия си мандат, предаде пратеникът на БНТ в Москва Цветана Кръстева:

  • решаване на вътрешните проблеми в Русия
  • възстановяване на икономиката
  • засилване на отбранителните способности на държавата.
Владимир Путин на Манежния площад в изборната нощ
Владимир Путин на Манежния площад в изборната нощ © БТА

На Манежния площад край Кремъл въпреки минусовите температури мнозинството търпеливо очаква своя герой.

Денят е символичен за Русия и лично за Владимир Путин - това е не само четвъртата му президентска победа, но и четвърта годишнина от одобряваната от мнозинството руснаци анексия на Крим.

Путин благодари на всички, които са го подкрепили.

Владимир Путин, президент на Русия: Виждам в това най-малкото признание за това, което е направено през последните години при много сложни условия. Виждам в това доверие и надежда, че ще работим също така усърдно, също така отговорно с още повече резултати. Благодаря ви, че имаме такъв мощен многомилионен отбор. Чака ни успех. Да!

Путин дойде на власт преди 18 години. Сега ще управлява до 2024 година. Той призова за единство и бащински се обърна към руснаците.

Владимир Путин, президент на Русия: Много е важно да се съхрани това единство, скъпи мои. Много е важно да привлечем на наша страна и тези, които са гласували за други кандидати. Това единство ни е нужно, за да се развиваме напред.

Под засилена охрана няколко хиляди души - привърженици на Владимир Путин, са се събрали вечерта след изборите, за да отпразнуват неговата победа. Мнозинството от тях са представители на държавни организации и студентски движения.

© БНТ

18-годишният Александър е член на подкрепяното от държавата движение „Руски студентски отряди“. Целият му живот е минал при управлението на Путин. Гласувал за първи път и, казва, че не може да си представи друг президент.

Александър, студент по енергетика: Лично аз го уважавам за външната му политика, защото той представя Русия пред света като силна държава.

Сергей смята, че в Русия много е постигнато, но и много трябва да се направи.

Сергей, финансист: Надявам, се че Русия ще се помири с всички, с които може би се е поскарала, че ще продължаваме да развиваме икономиката. Трябва да се решават екологични проблеми. Жизненият стандарт трябва да бъде повишен в цяла Русия, а не само в отделни региони.

Очаквания, на които извиканият на пореден политически бис президент, ще трябва да отговори.

© БНТ

Екипът на БНТ разговаря със световноизвестния музикант и диригент Юрий Башмет, който беше застъпник на Владимир Путин по време на предизборната кампания. Попитахме го защо Русия не иска да смени своя „диригент“:

Юрий Башмет, диригент и виолист: Действащият днес лидер на страната е много творчески и много силен човек с прекрасни качества, памет и достойнство. Верен е на своите обещания и през цялото време самият той се развива. Какво значи да обичаш страната си? Най-малкото трябва да си знаещ. Той е много работоспособен.
Си Дзинпин поздрави Владимир Путин за преизбирането му

Си Дзинпин поздрави Владимир Путин за преизбирането му

Китайският президент Си Цзинпин поздрави днес руския си колега Владимир Путин за преизбирането му. Си заяви, че китайско-руските отношения са в своя з...

Екипът на БНТ разговаря с анализатора Михаил Дмитриев, който е съавтор на новата икономическа програма на президента Путин за четвъртия му мандат. Той коментира, че едва ли в Русия може да се очакват либерални политически реформи, защото обществото няма потребност от такива.

Той потвърди, че икономиката ще бъде основен акцент след победата на Владимир Путин.

Михаил Дмитриев, икономически експерт, Нов икономически ръст: Победата на Путин отваря възможност за руските власти много повече да се съсредоточат за решаване на икономическите проблеми. Да се реализира по-системна програма за промени, главната цел, на които е ускоряване на икономическия ръст. Целта на руските власти е да се вдигне темпа на ръст от потенциалните базови 2% до 3,5-4% годишно. За сега няма основание да се предполага, че външната политика ще претърпи радикални промени. Първо тя е достатъчно популярна вътре в страната. Второ, както изглежда, руското ръководство смята, че тази политика засега е обоснована.
Световни реакции за изборната победа на Путин

Световни реакции за изборната победа на Путин

Българският президент Румен Радев изпрати поздравителен адрес до руския си колега. В него българският държавен глава изразява надежда двамата да работ...

Първите промени може да се очакват след встъпването в длъжност на Путин през май, когато се очакват промени в правителството, но той увери, че няма да инициира реформи в Конституцията за преразпределяне на властта между изпълнителната и законодателната.