НОВИНИ

Кой да се грижи за сигурността?

Повече от половината българи смятат, че само МВР трябва да се грижи за обществения ред и сигурността на населението. Това показа проучване на Галъп за предаването Референдум на БНТ. 42 на сто от хората са на мнение, че трябва да се даде възможност и частните охранители да пазят реда в градовете и селата.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
23:02, 20.03.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Кой да се грижи за сигурността?

Българите не са единни за това как биха се чувствали, ако охраната на тяхното населено място се възложи на частна охранителна фирма, показва проучването. 34.7 процента ще се чувстват сигурно, 30.6 на сто по-несигурни, а за почти 33 процента няма разлика. В село Буковлък има двама полицаи, които според кмета не успяват да се справят. В същото време и частната охрана не е решение за него.

Росен Росанов - кмет на село Буковлък
Тия хора по какъв начин ще извършват проверка на МПС, как ще извършват проверка на трима граждани в едно населено място.

Полицията ще си върши работата. Но няма как във всяко населено място да се осигури дежурен полицай. Ще има мобилни екипи. Това заяви вътршният министър Валентин Радев на среща с кметовете на населените места в Плевенско.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи

Това не е лоша практика. Въпросът е къде е балансът. Срещу тези 200 хиляди, които са частни охранители или само охранители, както се наричат, срещу тях стоят приблизително 15 униформени, които извършват същата дейност. Вижте какъв е балансът. Така сме решили хората, ние, гражданите, и тоя бизнес се е развивал. А ние докога ще го спрем и къде ще го направим... Нека е ясно едно те ще помагат само.

90 хиляди са регистрираните охранители у нас по данни Евростат, заяви в студиото на Референдум Татяна Иванова от Индустриален клъстер Сигурност. В същото време България е начело по публични разходи за опазване на обществения ред. Кадрови се оказва и основният недостиг пред МВР при изпълняване на функциите им според проучването на Алфа рисърч. Почти 45% посочват материалните предизвикателства. Гостите в студиото бяха единодушни, че за да има сигурност e необходима реформа в МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НДК със сертификат за достъпна среда
НДК със сертификат за достъпна среда
Председателят на НС Цвета Караянчева коментира предстоящата среща ЕС-Турция
Председателят на НС Цвета Караянчева коментира предстоящата среща ЕС-Турция