С три жертви и двама тежко ранени завърши нападението в Южна Франция, което властите определиха като терористично. В град Каркасон въоръжен мъж отвлече кола, стреля по полицаи, и взе заложници в супермаркет в близкия град Треб. Там след мащабна операция беше ликвидиран от силите за сигурност.

Кризата в Южна Франция започва с две нападения в град Каркасон. Около 10 ч. сутринта въоръжен мъж отвлича кола, като ранява тежко шофьора и прострелва смъртоносно негов спътник. Мъжът потегля с колата и среща група полицаи, които правят крос. Открива огън и ранява един от тях в рамото. След това поема към градчето Треб, което е на 15 минути път от Каркасон и взема заложници в супермаркет. Мъжът е нахлул в магазина с викове "Аллах е велик", съобщават местни медии.

Районът веднага е отцепен от силите за сигурност. Някои хора в супермаркета се скриват в хладилно помещение, други успяват да избягат. 45-годишен жандармерист става герой на деня. Той се разменя със заложник и оставя телефона си включен, за да могат колегите му отвън да чуват ставащото вътре. Той е тежко ранен точно преди полицията да щурмува магазина и да ликвидира нападателя.

Жерар Колон, министър на вътрешните работи на Франция: Терористът се казваше Редуан Лакдим. Той е бил 26-годишен. Познат е за извършване на дребни престъпления, но сме го следили и сме мислили, че не е радикализиран. Той е минал внезапно към действие, когато е бил вече под наблюдение.


© БНТ
Убиха похитителя, който държа заложници в супермаркет в Южна Франция

Убиха похитителя, който държа заложници в супермаркет в Южна Франция

Според последната информация, все още неофициално потвърдена, нападателят в супермаркета в Треб е бил убит от френските спец части. Акцията им продълж...

Оценката за Лакдим явно е била погрешна, защото той заявява принадлежност към "Ислямска държава" и е иска освобождаването на Салах Абдеслам, останалият жив терорист след атентатите в Париж.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Заплахата остава повишена. Тя е повишена, защото от много месеци имаме заплаха, която се нарича вътрешна т.е. има много лица, които са се радикализирали. Имаме лица, определени като опасни, които са следени отблизо. Те представляват терористична заплаха за страната.

Случаят е поет от прокуратурата за борба с тероризма. Очаква се пресконференция на прокурора на Париж Франсоа Моленс.
Йордан Божилов: Рискът от тероризъм остава голям

Йордан Божилов: Рискът от тероризъм остава голям

От това, което знаем, може да се каже, че става въпрос за терористична атака, защото освен нападение с оръжие, има и политически искания, каза за „По...