Срещата във Варна разчупи едни ледове, които много отдавна задържаха отношенията между ЕС и Турция и това беше и целта при организирането на тази среща, защото само по този начин - това е общо разбиране - могат да се решават актуалните проблеми, както и в двустранните отношения, така и в глобален план. Това заяви в предаването "Денят започва" началникът на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова.

Румяна Бъчварова: С тази среща се поставя началото на един процес, който трябва да започне от тук нататък и трябва да се състои от размяна на мнения, съгласуване на позициите и по-силно и голямо сътрудничество между ЕС и Турция.

Решението на проблемите не може да бъде отлагано, категорична е Бъчварова. Тя обясни, че е впечатлена от тона, с който са били проведени вчерашните разговори - "тон на взаимно уважение и пълна откритост в позициите".

Между Борисов и Ердоган са били разгледани широк кръг двустранни теми, обясни Бъчварова.

Румяна Бъчварова: Поставена е била и темата за изказването на турския президент по отношение на Кърджали и му е било обяснено, че е прозвучало неприемливо за българската страна.
Българският премиер е получил уверение, че това не е намек или рефериране към претенции по отношение на реалните граници в момента. Ситуацията на Балканите е такава, че всяка една от държавите има свои малцинства в съседните държави, има своята история на територията на съседните държави и това свързва с определени емоционални преживявания.
Реакциите в световните медии след срещата ЕС - Турция във Варна

Реакциите в световните медии след срещата ЕС - Турция във Варна

Какви са реакциите след срещата ЕС - Турция във Варна в световните медии и коментарите на политиците в социалните мрежи - с подробностите по темата ме...