НОВИНИ

Соломон Паси: Отзоваването на посланика ни не е действие с реални последствия

България отзова за консултации посланика си в Москва. Така страната ни подкрепи общата европейска реакция след възникването на напрежение между Великобритания и Русия заради случая "Скрипал". В "Денят започва" д-р Соломон Паси, президент на българския Атлантически клуб и бивш министър на външните работи коментира отзоваването за консултации на посланик Бойко Коцев.

bnt avatar logo
от БНТ
09:56, 29.03.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Отзоваването на дипломати в политиката ни е някакъв ритуал, това е церемония, а не действие, което има реални последствия и в случая става дума дали България проявява солидарност със Запада и Европа или не и докъде я проявява, заяви Паси. Извикването на посланика ни според него е първа стъпка и той не е сигурен, че ще останем на тази стъпка. Изгонените дипломати по думите му няма да променят кой знае какво.

"Помислете си - от това, че в България има да речем стотина шпиони. От това, че един или двама ще бъдат върнати в страната - няма да пострада чак толкова", каза Паси.

Той смята, че Русия на Путин се държи не добре с България. "Първо прехвърлиха произхода на кирилицата от България в Македония, след това обявиха, че руската армия е спасила българските евреи по време на Втората световна война и на края в тази поредица от събития, като капак на всичко, беше визитата на руския патриарх в България, който успя да възмути дори и президента Радев", казва бившият ни първи дипломат.

По думите на Паси има една осмислена антибългарска политика на Русия на Путин от месеци или години насам.

"Аз не виждам никакъв смисъл ние да правим някакви много специални жестове към този човек", каза Паси.

"Разбира се с Русия трябва да се говори с голямо уважение, но в пълно бойно снаряжение. Да нападаш Русия е лудост, но да не се браниш от Русия е още по-голяма лудост", допълни той.

Вижте целия разговор със Соломон Паси във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прекрати депутатските пълномощия на Димитър Гамишев от ГЕРБ
Парламентът прекрати депутатските пълномощия на Димитър Гамишев от ГЕРБ
Аниме фестивал събира почитатели на азиатската култура в София
Аниме фестивал събира почитатели на азиатската култура в София