Престъпна небрежност при изпълнение на задълженията - така правосъдният министър Цецка Цачева определи видяното от нея в записите на охранителните камери в софийския затвор при бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев. Пред депутатите днес тя каза, че е шокирана от това, което е видяла. Цачева не изключва след приключване на проверката да има и други наказания, освен поисканите от нея вчера оставки на Директора на местата за лишаване от свобода и на шефа на Софийския затвор.

Министър Цачева не може да си обясни как при съществуващия режим, правила и заповеди, бегълците са се оказали въоръжени. По думите ѝ все още не е ясно имало ли е и каква евентуално е била вътрешната помощ за Владимир Пелов и Радослав Колев.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Пробойните в Главна дирекция изпълнение на наказанията е изключително сложен. Първо поради огромното текучество. Не само до средства финансови става дума. Става въпрос и за организация на целия процес и разбира се за човешкия фактор - изпълнение на конкретните разпоредби, инструкции, вътрешни правила, които явно не са били спазвани по надлежния ред, за да се стигне до този груб случай.

Затова министър Цачева очаква в най-кратък срок новоназначените ръководители да направят предложения какво още е необходимо да се направи по отношение на човешкия фактор и надзирателно - охранителната техника. Самата тя е изненадана, че надзирателите в затвора не са въоръжени и че само охраната на централния вход е имала оръжие.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Само там служителят е въоръжен. Съгласно всички други правила, всички други служители, които са разположени на различни постове и са в затвора, нямат право на никакви помощни средства.

За самото бягство Цачева поясни, че то е станало в рамките на минута и половина след получаване на поисканите от затворниците пратки - електронна игра за единия и бързовар за другия.

Цачева се усмихна чак накрая, когато обеща да помисли дали да не награди чистачката на затвора, хукнала да гони двамата престъпници.

По случая, пак в парламента, вътрешният министър Валентин Радев беше съвсем лаконичен.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Не мога да мисля дали са у нас, или не - много бързо заградихме, надявахме се, че в София ще ги хванем..., но не мога да кажа нищо - виждате колко са опитни. Те не са случайни и лошото е, че са опасни и аз предупреждавам всички да не са в контакт с тях.

Министърът посочи, че задържаният и в последствие освободен син на Пелов не им е помогнал много, но са получени над 100 сигнала, свързани с бягството, като трийсетина от тях представляват интерес и се проверяват.

Валентин Радев: Работим по 30-на сигнала за местонахождението на избягалите

Валентин Радев: Работим по 30-на сигнала за местонахождението на избягалите

Кръгът около издирваните Владимир Пелов и Радослав Колев се стеснява, твърдят източници от разследването. Вътрешният министър Валентин Радев съобщи, ч...

МВР има над 100 сигнала с информация за избягалите затворници

МВР има над 100 сигнала с информация за избягалите затворници

Кръгът около издирваните Владимир Пелов и Радослав Колев се стеснява, твърдят източници от разследването. Вътрешният министър Валентин Радев съобщи, ч...