НОВИНИ

Цецка Цачева за системата на затворите: Не бих казала, че системата е гнила

В студиото на „Панорама“ правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че системата на затворите не е гнила, защото в нея работят отдадени на професията си хора. Тя коментира доклада на разследващата комисия за бягството на двамата затворници, трудните условия за труд на работещите в затворите, както и недостига на кадри.

bnt avatar logo
от БНТ
21:15, 13.04.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

„Бягството на двамата особено опасни затворници от Централния софийски затвор е тежък инцидент, заяви Цецка Цачева. Констатациите на комисията, назначена за проверка на затвора, са тежки, допълни тя.

;

В хода на дисциплинарните производства кръгът на наказаните служители на Софийския затвор може да бъде разширен, заяви Цецка Цачева. Със средствата, които са отпуснати за системата на затворите, няма как за кратък период от време да се скъси хроническият недостиг, който съществува в последните 30 години, допълни тя.

Проблемът не е само в липсата на пари според Цачева.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: Не бих казала, че системата е гнила, защото в нея работят хора, които обичат професията си и дават всичко от себе си. Бях впечатлена от един началник на затвор, който казва, че е удовлетворен, когато от затвора излезе изтърпял наказанието си човек, който се връща в обществото по-добър, отколкото е влязъл.

Правосъдният министър призна, че желаещите да работят в системата наистина не са много. Увеличаването на заплатите само не решава проблемите заради недостига на персонала.

Тя изрази готовност да поеме политическата отговорност по случая с избягалите затворници, ако такава бъде поискана.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: В тази ситуация за мен е по-важно да се създаде организация за преодоляване на тези проблеми.

Техническата обезпеченост също не е в добро състояние според Цачева. Тя подчерта, че ролята на социалните работници, които да работят със затворниците, също е важна.

;

След като съдът постанови най-леката мярка за Желяз Андреев, главният прокурор е могъл да предложи процедура на консултации, обясни Цачева.

Младият мъж беше задържан по искане на САЩ, защото в работата си в кол център е нарушил ембаргото на САЩ над Сирия.

Тя изрази надеждата, че въпросът ще бъде уточнен с американските власти и подчерта, че българската държава ще защитава гражданите си.

;

По казуса с т.нар. Царски имоти, Цачева поясни, че няма категорично допускане на жалбите на Сакскубогтски като основателни, нито произнасяне относно собствеността. Когато се събере съответната информация по двата дела, Цачева ще запознае правителството със становищата на правителствените агенти.

Тя изказа съболезнованията си към близките на загиналите при катастрофата на АМ „Тракия“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кутев: Нека върнем функцията на държавата в обществото там, където е необходима
Кутев: Нека върнем функцията на държавата в обществото там, където е необходима
Движението по автомагистрала Тракия е възстановено
Движението по автомагистрала "Тракия" е възстановено