Двете най-големи военни сили в света разполагат със сериозна военна мощ край Сирия и в Източното Средиземноморие.

Сирия и Средиземно море
Според някои военният удар, който САЩ планират с евентуалното участие на Великобритания и Франция, ще бъде нанесен от военни кораби и подводници с ракети с голям обсег. Очаква се да бъдат използвани или самолети, които да стрелят извън територията на Сирия, за да избегнат противовъздушната отбрана на страната или безпилотни самолети.

На 100-ина километра от сирийския бряг вече се намира американският разрушител "Доналд Кук", въоръжен с крилати ракети "Томахоук", използвани при удара отпреди година по сирийската база "Ал-Шайрат". Ударът с "Томахоук" елиминира риска от използването на изтребители, някои от които сирийците може да свалят. Ракетите "Томахоук" са с малък корпус и летят на ниска височина. Излъчват много малко топлина и са трудни за инфрачервено засичане. Имат обсег от 1600 км. и скорост от 890 км в час.

Американската военноморска ударна, бойна група, водена от самолетоносача „Хари Труман", вече отплава от Норфолк (Вирджиния) към Сирия. Самолетоносачът е придружен от ракетния крайцер Норманди и четири ескадрени миноносци.

В Близкия Изток и Залива САЩ разполагат и със значителен брой изтребители. Най-голямата американска база в региона е в Катар. Там са разположени изтребители Ф-16, едноместни реактивни щурмоваци А-10, свръхзвукови бомбардировачи Б-52 и дронове "Рийпър" и "Предатър". На турско-сирийската граница край КобАне американците имат транспортни самолети С130 и С17.

В Сирия Русия има три военни бази: военновъздушните "Хмеймим" и "Шайрат" и военноморската в Тартус. В тях са разположени една дузина бомбардировачи Су-24, Су-25, изтребители, транспортни самолети, шпионски/разузнавателни самолети и бойни хеликоптери Ми-24 и Ми-35. Преди дни бяха изтеглени руските бойни кораби от базата в Тартус.

Над по-голямата част от територията на Сирия Русия разположи противоракетен чадър с установките С-400. С-400 изстрелва по 12 ракети наведнъж и може да сваля по 6 цели едновременно. Край Тартус руснаците разположиха и брегови оръжейни комплекси "Бастион", оборудвани със свръхзвукови протикорабни ракети, както и противовъздушните системи "Панцир" S1.

Русия има между 10 и 15 военни кораба в Средиземно море. Фрегатите "Адмирал Григорович" и "Адмирал Есен", въоръжени с крилати ракети. Военни кораби в региона и подводницата "Ростов на Дон" са оборудвани с крилати ракети "Калибър" с обхват между 1500 -2000 км., и които, както "Томахоук", са способни да носят ядрени бойни глави.

В момента над Сирия, както се вижда от картата на "Флайтрадар", граждански самолети не летят - след предупреждението на "Евроконтрол" преди дни заради очакваната въздушна атака.

Според бившия командващ войските на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис, руснаците са разгърнали много добра многопластова противовъздушна отбранителна система над Сирия, която американците ще се стремят да преодолеят.