48 души са убити, 112 са ранени по нови данни на афганистанските власти при днешния самоубийствен атентат до център за регистрация на избиратели в Кабул. Ранени са били 54 души, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на здравното министерство. Отговорност за акта пое групировката "Ислямска държава".

© БТА

Говорителят на вътрешното министерство Наджиб Данеш каза, че атентаторът се е самовзривил до центъра, където служители издавали карти за самоличност в рамките на процедурата по регистрация на избирателите за насрочените за октомври парламентарни избори.

Експлозията унищожила автомобили и изпочупила стъклата на близките сгради, покривайки улицата с отломки.

Това е най-тежката атака в Кабул от януари, когато бомба, скрита в линейка, отне живота на около 100 души.

Днешният атентат беше извършен в западен район на столицата, в който живеят много представители на предимно шиитското малцинство хазара, нееднократно подлагано на атаки, за които отговорност пое ИД. Нападението беше извършенo въпреки засилените мерки за сигурност.

Преди дълго отлаганите парламентарни избори и избори за областни съвети през октомври центрове за регистрация на избиратели са разкрити в цял Афганистан и имаше опасения, че те може да станат обект на екстремистки нападения. Макар регистрацията да започна този месец, вече имаше множество нападения, чиято цел е да осуетят процеса.

Пак днес при бомбена експлозия близо до център за регистрация в северния град Пул и Хумри загинаха шестима души от едно семейство, а още трима души бяха ранени.

Ако процесът на регистрация на милионите избиратели, много от които нямат афганистанска карта за самоличност, не приключи навреме, изборите почти сигурно ще бъдат отложени за догодина.

Самоубийствен атентат в Кабул срещу център за регистрация за изборите

Самоубийствен атентат в Кабул срещу център за регистрация за изборите

Най-малко четирима души загинаха, а 15 бяха ранени при самоубийствен атентат срещу център за регистрация в избирателните списъци в афганистанската сто...