НОВИНИ

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Кабул

48 души са убити, 112 са ранени по нови данни на афганистанските власти при днешния самоубийствен атентат до център за регистрация на избиратели в Кабул. Ранени са били 54 души, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на здравното министерство. Отговорност за акта пое групировката "Ислямска държава".

bnt avatar logo
от БТА
15:31, 22.04.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света
ислямска държава пое отговорност атентата кабул

Говорителят на вътрешното министерство Наджиб Данеш каза, че атентаторът се е самовзривил до центъра, където служители издавали карти за самоличност в рамките на процедурата по регистрация на избирателите за насрочените за октомври парламентарни избори.

Експлозията унищожила автомобили и изпочупила стъклата на близките сгради, покривайки улицата с отломки.

Това е най-тежката атака в Кабул от януари, когато бомба, скрита в линейка, отне живота на около 100 души.

Днешният атентат беше извършен в западен район на столицата, в който живеят много представители на предимно шиитското малцинство хазара, нееднократно подлагано на атаки, за които отговорност пое ИД. Нападението беше извършенo въпреки засилените мерки за сигурност.

Преди дълго отлаганите парламентарни избори и избори за областни съвети през октомври центрове за регистрация на избиратели са разкрити в цял Афганистан и имаше опасения, че те може да станат обект на екстремистки нападения. Макар регистрацията да започна този месец, вече имаше множество нападения, чиято цел е да осуетят процеса.

Пак днес при бомбена експлозия близо до център за регистрация в северния град Пул и Хумри загинаха шестима души от едно семейство, а още трима души бяха ранени.

Ако процесът на регистрация на милионите избиратели, много от които нямат афганистанска карта за самоличност, не приключи навреме, изборите почти сигурно ще бъдат отложени за догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА се предаде в битката за титлата (ВИДЕО)
ЦСКА се предаде в битката за титлата (ВИДЕО)
Данаил Станоев спечели сребърния пояс на WBC (ВИДЕО)
Данаил Станоев спечели сребърния пояс на WBC (ВИДЕО)