НОВИНИ

Светът оценява усилията на двете Кореи, но санкциите срещу Пхенян остават

Северна и Южна Корея демонстрират истинско желание за регулиране на отношенията по между си. Като първа практическа стъпка към национално помирение и единство анализатори определиха решението на Пхенян да уеднакви часовата си зона с тази на Сеул. Сеул от своя страна обяви, че започва да премахва високоговорителите, използвани за пропаганда срещу режима в Северна Корея. А Съединените щети трескаво се подготвят за предстоящата среща между президента Доналд Тръмп и Ким Чен-ун.

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 30.04.2018
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Веднага след като стана ясно, че Пхенян ще разруши полигона, от който през последните години тестваше ядрените си мощности, от там дойде и друга новина - двете Кореи вече ще са в един и същи часови пояс.

Първо, времето в Пхенян ще бъде променено и вече ще е плюс 9 часа от средното време по Гринуич, което е с 30 минути по-рано от сегашното. Второ, смяната ще влезе в сила от пети май, 2018 година.

От своя страна Южна Коря обяви, че започва демонтирането на високоговорителите по границата със Северна Корея, по които се разпространяваше пропаганда срещу режима на Ким Чен-ун. Прекратяването на враждебните действия между двете съседни страни е един от елементите, залегнали в подписната от президента на Южна Корея Мун Дже-ин и лидера на Северна Корея - Ким Чен-ун декларация миналата седмица. Психологическата война на Корейския полуостров се води от 1963 година - с прекъсвания. По всичко личи, че историческия документ от Панминджон няма да остане само на хартия, коментират анализатори.

С аплодисменти - така посрещнаха президента на Южна Корея Мун Джен Ин съветниците му.

Мун Дже-Ин, президент на Южна Корея: За да постигнем успешен резултат от срещата САЩ-Северна Корея, в тясно сътрудничество с Вашингтон, се надявам цялото правителство да направи всичко по силите си, за да се решат важните въпроси.


;

А в САЩ тече трескава подготовка за срещата на президент Доналд Тръмп с Ким Чен-ун. Разузнавателни и военни експерти, правителствени анализатори, психолози, армия от политолози - всички те работят за съставянето на точен профил на севернокорейския лидер.

А това се оказва сериозно предизвикателство, защото за него се знае много малко и информацията се събира парче по парче. Най-пресни са впечатленията на държавния секретар Майк Помпео. Преди седмица той стана първият високопоставен служител от администрацията на Тръмп, който се срещна с Ким.

И в частен разговор го е определил като "умно момче, което си пише домашното". Може би ще се окаже, че Тръмп ще се изправи пред доста по-опитен от очакваното лидер. Въпреки очевидните усилия на Пхенян да промени имиджа си и да се докаже като предсказуем политически играч днес Франция, Германия Великобритания и Южна Корея призоваха санкциите срещу страната да продължат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са най-добре платените сектори у нас?
Кои са най-добре платените сектори у нас?
Арестуваха за сводничество кмета на село Тъжа
Арестуваха за сводничество кмета на село Тъжа