НОВИНИ

Честваме 142 години от Априлското въстание

Днес честваме Априлското въстание. Преди 142 години в Копривщица избухва въстанието мечта на поколения българи и въпреки че е потушено кърваво - жертвата на хиляди мъже, жени и деца обръща очите на Европа и Света към България. Подвигът на участниците в Априлската епопея беше отбелязан във всички градове и села от Средногорието.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
20:01, 01.05.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Стотици българи от различни краища на страната сведоха глави пред подвига на копривщенци. Въстанието е обявено предсрочно от Тодор Каблешков заради предателство след събранието в месността Оборище. Той изпраща и кървавото писмо до Георги Бенковски.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: За всеки българин Копривщица продължава да бъде знаме на вярата и надеждата, на любовта и светостта на Родината. Какво се крие в силата ти Копривщице? Дали във това, както казва Захари Стоянов, че Копривщица е била цели векове република без Сенат и министри.

Райна Княгиня и Георги Бенковски, заедно с панагюрските въстаници поведоха шествието в Панагюрище. Второто населено място, където идва вестта за избухването на въстанието. В историческата възстановка на събитията се включиха участници от 15 клуба.

За седма година Габриела Авелова влеза в ролята на Райна Попгеоргиева.

Методи Навущанов - зам.-председател на национално дружество "Традиция": Девизът на нашия клуб е народ, който помни миналото си има бъдеще. Камъните от нашата история това са стъпалата към нашето бъдеще.

Жертвите в Априлската епопея са хиляди, десетки села за опожарени, стотици напускат родните си места. И макар въстанието да завършва с военен провал, широкият световен отзвук от него довежда до провеждането на Цариградската конференция.

Решенията ѝ са първото международно признание на правото на българите да имат своя държава с етническите си граници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​В Деня на труда родители се събраха на протест пред парламента
​В Деня на труда родители се събраха на протест пред парламента
Синдикатите отбелязаха деня на труда и работническата солидарност
Синдикатите отбелязаха деня на труда и работническата солидарност