НОВИНИ

Новият бюджет на ЕС: По-малко пари за земеделие и кохезионна политика?

Проектобюджетът на ЕС за периода от 2021 до 2027 година е с около 300 милиарда повече в сравнение със сегашния период. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и комисарят по бюджета Гюнтер Йотингер представиха предложението за следващата многогодишна финансова рамка. Новият бюджет предвижда намаляване на средствата за кохезионна и селскостопанска политика и увеличаване на парите за научни изследвания, обща отбрана и гранична сигурност.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:08, 02.05.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

„Постигане на повече резултати с по-малко ресурси“: така Жан-Клод Юнкер обобщи амбициите на Брюксел за следващата многогодишна финансова рамка. Юнкер и Йотингер представиха днес проекта първо пред депутатите в Европарламента.

Гюнтер Йотингер еврокомисар по бюджет и човешки ресурси: При изготвянето на тази финансова рамка бяхме изправени пред два основни проблема - как да запълним дупката, която се отваря след напускането на Великобритания и как да гарантираме финансирането на новите предизвикателства, които не бяха на дневен ред при изготвянето на сегашния ни бюджет. Става дума за миграцията, борбата с тероризма, граничния контрол и сигурността, отбраната и новите социални предизвикателства.

Еврокомисията предлага икономии от по пет процента в селскостопанската политика и политиката на сближаване или т.нар кохезионните фондове. Съкращава се броят на европейските програми от 58 на 37. В същото време ще се инвестира повече в области като научните изследвания и иновациите, цифровата икономика, сигурността и отбраната. Ще има и повече пари за охрана на границите. Според Йотингер България е от страните, които ще спечелят от това.

;

Брюксел създава механизъм, който обвързва достъпа до евросредства със спазването на принципите на правовата държава. Засега конкретни страни не се споменават.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Предлагаме нов механизъм за защита на европейския бюджет от финансови рискове, свързани с дeфицити във върховенството на закона по принцип. Този механизъм е за общо приложение. Той не е насочен към конкретни страни, но е важен аспект от новата бюджетна архитектура на Европа.

За да бъде приета новата бюджетна рамка, тя трябва да бъде одобрена от парламента и от всички държави членки. Премиерите на Дания и Холандия вече реагираха с критика на увеличаването на бюджета, което означава и по-високи вноски за държавите нетни платци. Земеделският министър на Франция коментира, че е „просто немислимо“ намаляването на средствата за селскостопанска политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще намалеят ли еврофондовете след новия бюджет на ЕС: Реакцията в България
Ще намалеят ли еврофондовете след новия бюджет на ЕС: Реакцията в България
Емил Христов запази поста си на зам.-председател на НС след скандал в парламента
Емил Христов запази поста си на зам.-председател на НС след скандал в парламента