НОВИНИ

От "Воля" предлагат референдум за НАТО

Лидерът на партия "Воля" и заместник-председател на парламента Веселин Марешки поиска организиране на референдум за излизане на България от НАТО. От управляващата коалиция заявиха, че подобен въпрос не стои на дневен ред. Президентът Румен Радев и военният министър Красимир Каракачанов посочиха, че НАТО гарантира сигурността на страната.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:10, 03.05.2018
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Идеята за референдум за излизане от НАТО ще бъде част от кампанията на "Воля" за евроизборите догодина. Марешки лансира тази позиция след участието си във форум в Ница, организиран от лидера на крайнодесния Национален фронт на Франция Марин льо Пен. Воля ще търси подкрепа от партии, неправителствени организации и граждани, които също са за излизане от НАТО.

Веселин Марешки - председател на партия "Воля": Европа има достатъчно капацитет, за да бъде равностоен партньор на великите сили, да бъде една от великите сили, а не подлога на някоя от великите сили.Тя не е по-слаба нито от Съединените щати, нито от Русия, нито от Китай. И ние считаме, че престоят на държавите в НАТО ни потискат развитието и не ни дават възможността да бъдем такава сила.

Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че подобни тези водят до спекулации и внушения и ще говори с Марешки след връщането му от Франция.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Няма да направим никакво отклонение от членството в НАТО и тази тема не стои на дневен ред. Както в българското правителство, така и в голяма част от демократичната общност в България.

Според ДПС обаче се случват опасни неща за страната.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Ярка демонстрация на популизъм. Това е ГЕРБ. Едните им партньори искат да излезем от ЕС, другите им партньори от НАТО.

Лидерът на левицата отказа да коментира думите на лидера на "Воля".

Корнелия Нинова - председател на БСП: Марешки искате да коментирам? Точно Марешки няма да коментирам, извинявайте!

Военният министър не вижда логика в искането за излизане от НАТО при заплахите за сигурността по света.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Евтин популизъм с цел вдигане малко на завяхналия рейтинг.При възможностите, които имаме като въоръжени сили, мисля, че НАТО е една допълнителна гаранция за нашата сигурност. И това би било глупава политическа постъпка. Г-н Марешки се е занимавал с други дела, не с обществена дейност, когато България влизаше в НАТО. Тогава беше времето да се прави референдум и хората да бъдат питани за или против.

Президентът и върховен главнокомандващ не приема сериозно позицията на Марешки.

Румен Радев - президент: Мисля, че това са шеги. Няма как да коментираме сериозно такава тема. България е част от НАТО. Това е нашата колективна система за сигурност. И ние сме длъжни да бъдем лоялни членове на НАТО.

Президентът допълни, че са необходими не само думи, но и реални действия по укрепване на отбранителните способности на армията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проектобюджетът на ЕС след Брекзит породи разнопосочни реакции у страните членки
Проектобюджетът на ЕС след Брекзит породи разнопосочни реакции у страните членки
Пролетни икономически прогнози на ЕК
Пролетни икономически прогнози на ЕК