НОВИНИ

9 души вече са задържани след атаката в Лондон

Нови двама арестувани след терористичната атака в Лондон. Задържаните по случая са девет. Жертвите от нападението вече са четири след като 75-годишен мъж почина от раните си. Британската полиция призова всеки, познавал атентатора от парламента Халид Масуд, да предостави информация. Днес станаха ясни още подробности за 52-годишният мъж, извършил нападението.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:13, 24.03.2017
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Вероятно има хора, които са изпитвали притеснения, свързани с Масуд, но по някаква причина не са ги споделили с нас, отбеляза британската полиция. Следствието иска да установи обкръжението на атентатора и местата, които е посещавал. Използвал е множество прякори, бил е известен на властите, рожденото му име е Ейдриън Ръсел.

Марк Ръсел - заместник-комисар: "Разследването установява неговите мотиви, подготовката и сподвижниците му. Решени сме да разкрием дали е действал сам, вдъхновен от терористична пропаганда или е бил насърчен, подкрепян или ръководен от някой друг".

52-годишният Масуд е роден в Дартфорд, графство Кент. Полицейското му досие включва притежание на оръжие и нарушения на обществения ред. В началото на века е обвинен в нанасяна на тежка телесна повреда след като разсякъл с нож лицето на посетител в бар. Приел исляма, посетил Саудитска Арабия, вероятно се е радикализирал преди десетина години. Нощта преди нападението прекарал в хотел в Брайтън. Там се представил като Халид Масуд, казал, че идва от Бирмингам за среща с приятели.

Сабьор Туми - управител: "Беше много дружелюбен, смееше се, шегуваше се, разказваше ни къде живее, взехме всичките му данни - адрес, телефон, номер и марка на колата, кредитна карта. Плати стаята и се качи мирно и тихо".
Майкъл Питърсън - гост на хотела: "Разговорлив, учтив, представителен, а се кани да извърши масово убийство. Това значи, че не знаеш с кого си имаш работа".

Добри отзиви дават и съседите на Масуд в Бирмингам, където живее до юни миналата година с жената и децата си.

Каоди Кемпбъл - съседка на Халид Масуд: "Отнасяше се добре с мен и затова съм шокирана. Помагал ми е, когато колата ми не пали. Вземаше децата си от училище. Според мен си бяха нормално семейство. Имаха три или четири деца. Поздравявах го, но не сме разговаряли".

50 ранени, 31 в болница, двама в тежко състояние, един с опасност за живота. Това е равносметката от действията на Масуд.. През последните 18 месеца във Великобритания са били осуетени 12 терористични заговора, съобщи пред медиите шефът на парламентарната комисия по разузнаване и сигурност Доминик Грийв. Той отхвърли като погрешна идеята за въоръжаване на всички британски полицаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фермери блокираха основни пътища в страната
Фермери блокираха основни пътища в страната
Миньорите от „Оброчище“ прекратиха стачката, заплатите са изплатени
Миньорите от „Оброчище“ прекратиха стачката, заплатите са изплатени