Силен взрив разтърси района край летището на Кабул, малко след като оттам тръгна афганистанският полеви командир генерал Абдул Рашид Достум, който се завърна след година изгнание в Турция. Съобщава се за най-малко 10 убити и повече от 10 ранени при експлозията.

Говорителят на Достум увери, че той е невредим, предаде АФП. Кореспондент на агенцията предаде, че мощната експлозия е отекнала сред тълпа от привърженици на генерала, събрали се край летището. Бяха разпространени снимки от мястото, на които се виждат телата на жертвите.

Както по-рано бе съобщено генерал Абдул Рашид Достум, всяващ страх полеви командир от северен Афганистан и пръв вицепрезидент, се завърна днес в Кабул след година изгнание в Турция.

След като в края на 2016 г. бе обвинен в изнасилване на съперник, Достум напусна страната през май 2017 г., за да избяга от правосъдието. Достум, който е узбек, е показал през годините, че е способен на безпримерен героизъм и на голяма жестокост – като смъртта на 2000 талибани, затворени в контейнери през 2001 г. Той е вторият афганистански командир, който се завръща с почести в Кабул.

Афганистанското правителство се намира в трудно положение на север заради натиска на "Ислямска държава" в провинция Джаузджан, района на Достум, и на талибаните в провинция Фариаб. С наближаване на парламентарните избори през октомври и на президентските, насрочени през 2019 г., Ашраф Гани се нуждае от минимална стабилност в страната. Призивите му за мир към талибаните досега не срещнаха отзвук.