17 са вече жертвите на новия коронавирус, който тръгна от Китай. Заразените са 440, само за ден техният брой се е увеличил с над 100 души. Съединените щати потвърдиха за първи случай на тяхна територия. Кризисният отдел на Световната здравна организация решава днес дали да бъдат въведени глобални мерки, за да се спре разпространението на вируса.

Болница в Ухан, градът - епицентър на заразата. Китайските власти призоваха да не се пътува до там, а жителите му - ако е възможно - да не го напускат. Мисия, която се оказва изключително трудна.

Ухан е с размерите на Лондон. В него живеят около 9 милиона души. Мащабите нареждат града на седмо място по големина в Китай и на 42-ро в света. Местоположението му се оказа основната причина вирусът да се разпространява бързо.

За Китай Ухан е важен транспортен възел. Всяка година през летището му минават 20 милиона пътници.

Бин Ли, зам.-председател на Националната здравна комисия на Китай: Заразата прониква през дихателните пътища. Освен това има голям риск вирусът да мутира.

Към списъка с държави, които въвеждат мерки срещу новия вирус се включи и Северна Корея. Пхенян обяви, че докато не отмине опасността от вируса, забранява чужди туристи да посещават Северна Корея.

СЗО заседава извънредно заради вируса от Китай

СЗО заседава извънредно заради вируса от Китай

Заради новия вирус, който тръгна от Китай, кризисният отдел на Световната здравна организация се събра на извънредна среща. Коронавирусът вече взе шес...