НОВИНИ

90-годишен юбилей отбеляза режисьорът Милен Гетов

Дългогодишният журналист, сценарист и режисьор от Българската национална телевизия Милен Гетов отбеляза 90-годишния си юбилей със специална прожекция на негови филми в кино "Одеон". Милен Гетов е отдал близо 50 години от професионалния си живот на БНТ. Едно от най-популярните му предавания е "Минаха години". А ценителите на българското кино го помнят с екранизациите му по романите на Богомил Райнов, сред които "Реквием за една мръсница", "Умирай само в краен случай" и "Тайфуни с нежни имена".

Айше Сали
от Айше Сали
20:17, 10.12.2015
Чете се за: 00:51 мин.
Още

За него журналистиката е първата любов, киното - мечта, а Българската национална телевизия - съдба. Казва, че всичко, което е правил през живота си, не е било за самия него, а за читателите и зрителите. Това е Милен Гетов - журналист, сценарист и режисьор, който и на 90 продължава да гледа на света с любопитство.

Милен Гетов, режисьор: Съдбата беше много благосклонна към мен, въпреки всичките превратности, които станаха. Така че това, което ми го вземаше, двойно ми го връщаше. Дали зодията Стрелец ми помогна, дали някакъв късмет ми помогна? Абе доволен съм от съдбата си и от телевизията.

Юбилеят на Милен Гетов бе повод за прожекцията на негови филми в кино "Одеон". Преди това обаче журналистът получи специална награда от Министерството на младежта и спорта заради редицата ленти, които е посветил на родните спортисти. В тях участват и легендарните футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков.

Милен Гетов, режисьор: На тия години вече нас тези награди вече не ни вълнуват толкова, колкото децата и внуците ни да знаят кои са им били дедите и бащите.

За да направиш филм на спортна тематика, трябва да си издръжлив и динамичен. За да направиш добра екранизация на роман обаче, е нужно въображение, смята режисьорът, известен с филмите си по романи на Богомил Райнов.

Милен Гетов, режисьор: Всеки един филм не е само творение на автора на романа. Това е виждането на режисьора и на целия екип, който е работил.

Днес Милен Гетов обяви, че ще отстъпи авторските права на журналистическите си филми в полза на Съюза на българските журналисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската Коледа помага на Университетската болница „Св.Георги в Пловдив
Българската Коледа помага на Университетската болница „Св.Георги" в Пловдив
Протест на служителите на Националната библиотека (ОБЗОР)
Протест на служителите на Националната библиотека (ОБЗОР)