НОВИНИ

Лекари в Русе искат повече болнични легла за висококвалифицирани дейности

Със 150 по-малко са болничните легла заложени в Националната здравна карта за русенска област в сравнение с предложението на лечебните заведения. Засегнати са най-вече хирургичните специалности. От русенската колегия на Българския лекарски съюз са изпратили до Министерството на здравеопазването писмо с предложение техният брой да се увеличи за сметка на леглата, които остават свободни през годината.

bnt avatar logo
от БНТ
06:50, 12.06.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Намаляването на леглата ще доведе до отлив на пациенти, които не могат да получат нужната помощ, както и на лекари, защото по-доброто заплащане е свързано и с по-високо квалифицирани дейности. А това се отразява и върху отношенията между пациент и лекар.

Маргарита Димитрова - пациент: Ако лекарите са специалисти на по-малко пациенти ще обръщат внимание, но пък хората имат нужда да се лекуват. Според мен е важно отношението на лекарите към пациентите.

Затова русенските лекари настояват разпределението на болничните легла да остане близко до сегашното, най-вече за високо квалифицираната помощ, където има сериозно орязване според новата здравна карта.

д-р Цветан Райчинов – председател на БЛС – Русе: Примерно гинекология да останат само 3 легла трето ниво, същото е с урология и ред други подобни примери. Това означава, че е безсмислено да се поддържа квалификация, оборудване и т.н. за три легла. Да бъдат намалени легла, които са доказали, че няма необходимост от тяh. И сме предложили същата бройка да се замени с легла, които функционират.

От Регионалната здравноосигурителна каса смятат, че няма да има проблем с разпределението на болничните легла. Миналата година те са били използвани на 70%. От там гарантират, че всички дейности ще бъдат платени. Окончателното разпределение по специалности ще стане ясно до дни, а след това ще трябва да се сключат и анексите към вече подписаните договори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на годината отпада реимунизацията на 11-годишните деца срещу туберкулоза
До края на годината отпада реимунизацията на 11-годишните деца срещу туберкулоза
Пета годишна среща на Националния борд по туризъм
Пета годишна среща на Националния борд по туризъм