Събирането на прецъфтялата липа по това време на годината се оказва привлекателен и доходоносен за много хора бизнес. В Пловдив от началото на юни по улиците на града и в парковете често могат да се видят хора, които с метли прибират падналия липов цвят. Това обаче е строго забранено и подлежи на глоба.

Пловдив

Събирането на прецъфтяла липа от улицата става рано сутрин или късно вечер. Нарушителите я метат заедно с боклуците по земята. При идването на екипа ни обаче бързо се скриват от камерата.

За последните няколко дни служителите на Общинска охрана в Пловдив са съставили три акта на хора, които хвърлят пръчки по клоните на липите в Царсимеоновата градина.

Така по-бързо от дървото се обрулва целия цвят. Но чупенето на клони и метенето на липа са строго забранени. Затова нарушителите са били глобени по 500 лева. А фирмите, произвеждащи чай, признават, че проблемът е от години. Много от тях са решили изобщо да не се занимават с тази билка.

Петко Петков – собственик на фирма за производство на чай: Изключихме този артикул от чая заради такъв проблем, защото знаем ли има несъвестни берачи и може да се получи замърсяване. Това ние изобщо не може да си го позволим. Абсурд е да започнем да купуваме липа, която се мете.

Според хората в бранша, метената липа отива за преработка в козметичната промишленост. От Регионалната екоинспекция и Агенцията по храните съобщиха, че правят постоянни проверки на пунктовете за изкупуване на билки, както и на фирмите, произвеждащи чай. До момента нарушения на територията на Пловдив и областта не са констатирани.