НОВИНИ

Фестивал на лавандулата в Карлово

Месец след празника на розата, Карлово чества фестивал на лавандулата. Кампанията по прибиране на цвета започва до седмица. Не се очаква драстичен спад на изкупната цена на лавандуловото масло.

bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 23.06.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Производителите прогнозират, че кампанията ще започне с цени от 70 до 90 лв за кг лавандулово масло, тъй като в момента има голямо търсене на международния пазар.

Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури в България: "Пазар има в Германия, в Белгия, Корея интерес проявява, Китай. Аз смятам, че с месеците напред цената може да се качи пак на лавандуловото масло.

Изкупната цена на лавандуловото масло миналата година е стигнала до 150 лв за кг. Само в региона на Карлово насажденията надхвърлят 10 000 дка.

Зара Клисурова: Следващата година влизат много нови розопреработвателни предприятия, те съответно ще имат своите пазари, ще имат своя капацитет на изкупуване на продукцията, сектор розопроизводство не трябва да бъде изоставен, защото това е търсена култура.

По време на празника беше показан ритуалът жънене на лавандула със сърпове. Беше направена и демонстрация как се е получавало лавандуловото масло преди повече от 300 години.

Емилия Анастасова: Добива се за 2 часа, но са нужни от 80 до 100 кг лавандула, за да се добие 1 кг лавандулово масло. Този казан е отпреди 300 години, лавандулата идва доста по-късно от розата - 1905 г. са първите сведения за преработката на лавандула

За качеството на маслото, освен технологията, е важно цветовете да са нацъфтяли и да се ожънат в слънчево време по обед. Фестивалът продължи с шествия по улиците на града до площада, където се проведе национално фолклорно надиграване. Там царицата на розата и феята на лавандулата поздравиха жителите и гостите на общината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангелкова с изненадваща проверка на плаж Перла
Ангелкова с изненадваща проверка на плаж "Перла"
Край село Чучулигово почетоха жертвите на комунистическия режим
Край село Чучулигово почетоха жертвите на комунистическия режим