НОВИНИ

Папа Франциск избра Бари за обща молитва за мир в Близкия изток

Папа Франциск събра в Бари за обща служба православни патриарси и водачи на римокатолическата църква. По думите на папата Близкият изток е изворът на християнството, но "съучастническото мълчание" е позволило насилието да обхване региона и да прогони десетки хиляди християни оттам.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:10, 07.07.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Италианското пристанище Бари се смята са мост между Изтока и Запада. Там в криптата на едноименната базилика са и мощите на свети Николай Чудотворец, почитан и от католици, и от православни. Папа Франциск избра това символично място за обща молитва за Близкия изток, който e под облаците на войната и разрушението.

папа Франциск: Близкият изток се превърна в земя на хора, които напускат земята си. Има опасност и нашите братя и сестри по вяра да изчезнат.


;

Искаме да издигнем глас срещу убийственото безразличие, каза папа Франциск.

папа Франциск: Искаме да дадем глас на тези, които нямат, и могат само да трият сълзите си.Защото днес Близкият изток ридае, страдащ и мълчалив, докато други газят тези земи в търсене на власт или богатства.

Решението е тези, които са на власт, да работят за мир, а не за собствените си интереси, каза на финала на молитвения ден папа Франциск. На събирането бяха водачи и представители на 19 християнски общности от изток, сред тях патриарх Вартоломей. Световните агенции отбелязват, че руският Кирил беше изпратил своя заместник, митрополит Иларион.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американски  войник е убит в Афганистан
Американски войник е убит в Афганистан
Започна второто издание на фестивала Бургас джем
Започна второто издание на фестивала "Бургас джем"