В студиото на „Още от деня“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков коментира българската програма за борба с двойния стандарт при храните, която Европейската комисия прие по негово предложение и на евродепутата Емил Радев. Програмата е насочена към потребителски организации, които следят за подобни практики и изрази надеждата, че след като се съберат достатъчно данни, ще се въведат минимални стандарти за качество при храните.

Бюджетът на програмата за борба с двойния стандарт при храните, предложен от българските евродепутати Андрей Новаков и Емил Радев, е 1,3 млн. евро, заяви Новаков в студиото на „Още от деня“. Програмата е приета без забележки от Европейската комисия, допълни той. От 1 януари 2019 г. проектът ще започне да влиза в действие.

Програмата ще подкрепя потребителски организации чрез грантове, за да се повиши капацитетът им, обясни Новаков. Така те ще могат да извършват тестове на терен, да закупуват оборудване или да наемат допълнителни служители.

Разрешението на проблема с двойния стандарт при храните е въвеждането на минимални стандарти, заяви Новаков.

Андрей Новаков, евродепутат ГЕРБ/ЕНП: Когато благодарение на програмата натрупаме достатъчно данни за конкретни продукти, които са обект на двоен стандарт в отделни държави, тогава това се надявам да доведе до минимални стандарти в ЕС.
ЕК одобри българската програма за борба с двойния стандарт при храните

ЕК одобри българската програма за борба с двойния стандарт при храните

Европейската комисия е одобрила предложението на евродепутатите от ГЕРБ Емил Радев и Андрей Новаков за въвеждане на програма за борба с двойния станда...

До сега подобни изследвания са извършвани от различни организации, но с тази програма ще се избегне съмнението, че изследванията са пристрастни, допълни Новаков.

Обект на подобни двойни стандарти са бебешките храни и при тях, например, не може да става дума за въпрос на вкусове. Така евродепутатът контрира обясненията на различните производители, че двойният стандарт се дължи на различни вкусове.

Андрей Новаков, евродепутат ГЕРБ/ЕНП: Тези храни не са отровни, не трябва да всяваме паника. Това, че не е незаконно, не означава, че е морално.

Финансирането на програмата е ясен знак от страна на ЕС, че проблем съществува и Общността има волята да се бори с него, допълни той.

Ако един производител е съумял да продава качествена храна на нормална страна на Запад, той може да го направи и в България, заяви Новаков. Подходът за неравноправно третиране в ЕС е обречен на неуспех, допълни той.