Близо 500 "ловци" на трюфели от цялата страна протестираха в Русе срещу 3-месечната забрана да търсят в горите деликатесния продукт. Тя е наложена от Регионалните дирекции на горите в цялата страна заради опасността от африканска чума по свинете.

Русе

Търсачите на трюфели настояват наложеното ограничение да отпадне, тъй като все още у нас не е открито огнище на африканска чума по свинете. Те смятат, че забраната да обикалят горите с кучетата е дискриминационна. Освен това смятат, че ограничението не се отнася за други групи, които също могат да станат потенциален източник на разпространение на болестта.

Росен Иванов-председател на Асоциацията на търсачи на трюфели: Както ние ходим и работим в гората, така ходят и билкари, пчелари, дървари, пъдари, ловците, които ще ходят да ловуват диви свине и те ще ходят с 10 кучета. Ние като ходим с кучета в гората, ние сме потенциално опасни да пренасяме заразата от тази чума, а ловците-за тях няма ограничение.

Търсачите на трюфели смятат, че държавата съзнателно ги държи в сивия сектор, тъй като още преди две години са предложили законодателни инициативи, които да регламентират събирането и износа на трюфели, но оттогава нищо не е направено.

Димитър Димитров-председател на Националната асоциациия "Български трюфел: Проблемите са, че няма регламент, че няма никакви закони,...има войнствено настроение между трюфелджии и горски. Трябва да се направи така, че не да воюваме помежду си, а заедно с държавата-в лицето на горското стопанство, да се измислят правила и регламенти, за да може това богатство, което има България, да можем да го съхраним, да го доразвием и да го популяризираме.

Мирното шествие на протестиращите премина около кръговото кръстовище в района на Дунав мост и стигна до сградата на Общината. Гражданите се заканиха, че ако не бъдат чути, ще направят митинг на жълтите павета в столицата.