Над 2 милиона и 200 хиляди души у нас продължават да живеят в бедност. Това показват данните на КНСБ обявени днес. Две трети от българите получават под средната заплата за страната.

Повече по темата- вижте в прякото включване в обедните новини на репортера ни Цветелина Катанска.

Данните на КНСБ са категорични. Въпреки че икономиката отбелязва устойчив ръст, едва 1 млн. и 800 хиляди души получават заплата над средната за страната. Това, което са изчислили от синдикалната организация е, че за издръжката на едно четиричленно семейство са необходими най-малко 2361 лева или по 590 лева на човек. Това на практика не се случва и месечният недостиг е близо 321 лева.

Тези пари не са достатъчни на хората, за да покриват всичките си сметки. Една от основните причини за този недостиг е увеличението както на хранителните, така и на нехранителните стоки през миналата година с процент по-нисък от 4 на сто.

Това, което също така отбелязват от КНСБ, е че продължава тенденцията да има голяма разлика в различните области на страната. Така например в Благоевград, Видин и Кюстендил все още хората получават едва 50 % от необходимите средства за издръжка на живот. Друга тенденция, която се откроява е, че заплатите на хората които имат най-високи доходи нарастват по-бързо от тези, които имат най-ниски. Това кара по-бедните да пестят основно от здравеопазване и образование.