НОВИНИ

САЩ възобновяват санкциите срещу Иран

Съединените щати възобновяват санкциите срещу Иран. Първата вълна санкции ще блокират финансови транзакции, внос на суровини и сделки в автомобилната и самолетната индустрия. Европейският съюз задейства контра мерки за защита на европейските компании. Съединените щати оказват психологическо въздействие върху Техеран с цел дестабилизация на иранските пазари, коментира иранският външен министър Мохамед Зариф.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:03, 06.08.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

От тази седмица Техеран няма да може да купува долари, да търгува със злато, въглища и промишлени компютърни програми заради наложените отново американски санкции.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: "Съединените щати предприемат дипломатически и финансов натиск, за да отрежат средствата, които режимът използва за да се обогати и да подкрепя сеенето на смърт и разрушения. В центъра на тази кампания са възобновените санкции върху банковия и енергийния сектор на Иран".

Втората вълна санкции е през ноември и ще касае енергийния сектор. Всички наказателни мерки от страна на Белия дом засягат европейски компании като Ербъс, Рено, Тотал или ЕНИ. Брюксел задейства контра мерки.

Мина Андреева, говорител на ЕК: "Утре, обновеният блокиращ регламент на Европейския съюз влиза в сила. Той ще защитава европейските компании, които законно търгуват с Иран от ефекта на американските извънтериториални санкции".

Регламентът например забранява на европейските компании да се съобразяват с американските санкции и позволява на европейската инвестиционна банка да защитава европейски инвестиции в Иран.

За справка - Иран изнася близо 4 милиона барела петрол дневно. 20 процента от тях купува Евросъюзът, а 70 на сто Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощна експлозия след катастрофа до летището в Болоня
Мощна експлозия след катастрофа до летището в Болоня
Григор Димитров: "Само с талант не се печелят мачове"
Григор Димитров: "Само с талант не се печелят мачове"