НОВИНИ

Научните открития на 2012

2012 година със сигурност ще остане като годината на бурно развитие на почти всички области на науката. Човек започна смело да се рови и чете в гените, да си поставя немислими иначе цели - как да преодолява болести и други земни закони. Годината не донесе революционни открития, които биха променили живота ни, но пък изобилстваше с такива, които биха променили представите ни за живота.Вижте най-важните от тях, класирани от младите учени на „Лаборатория за слава" и репортера на БНТ Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:42, 31.12.2012
Чете се за: 01:18 мин.
Още
научните открития 2012

Учените в Церн най-накрая откриха Хиггс бозона или божествената частица - последното доказателство в стандартния модел за устройството на материята. За целта възпроизведоха стотици милиони протонни сблъсъци, миниатюрни модели на големия взрив. Въпреки голямото търсене и очакване, хиггс бозонът затвори една малка глава на физиката.

Венелин Кожухаров - ядрен физик - С този Хиггс реално закриваме онези 4% от съдържимото на Вселената, която ние знаем.

-----------------

Изпратихме подвижна лаборатория на Марс която веднага започна да предава звук, картина и данни. "Кюриосити" откри и недвусмислени следи от речно корито с камъчета. Това потвърди подозренията, че някога планетата е била по-топла, с течаща вода и атмосфера - две от важните условия за развитие на живот.

------------------

Не следи, а истинска вода беше изненадващо открита на Меркурий. Ледът е последното нещо, което може да се открие на най-близката планета до Слънцето. Ледът и органичните вещества в него явно са попаднали на планетата при сблъсък с астероиди, които са падали и на земята преди 4 милиарда години. Затова откритието може да подскаже как е възникнал животът на Земята

--------------------

Парче лед от друг праисторически кратер, но в Чукотка ще даде възможност на учените да разчетат климата на земята през последните 3 милиона години. Засега имаме сведения едва 800 000 години назад. Учените вече са започнали да разчитат пробата от Чукотка.

Цветан Симеонов - физик - Този запис ни дава информация за поне 100 цикъла на глобално запотляне и ледникови периоди. И със сигурност ще ни даде сведение каква промяна ще настъпи и след индустриалното глобално затопляне.

След две десетилетия сондажи руски учени успяха да стигнат до сладководното езеро Восток, запечатано от ледовете на Антарктида. Няма друго място на Земята, което да е било в изолация повече от 20 милиона години. То вероятно ще ни разкрие непознати праисторически микроорганизми.

----------------------------

Химици успяха да докажат, че е възможен и друг носител на наследствена информация, освен ДНК и РНК. Синтетичното им постижение се нарича КНК - или ксенонуклеинова киселина.

Христо Колев - химик - Освен че може да хвърли светлина върху това как е възникнал живота, синтетичният генетичен носител може да даде началото на нов тип генна терапия, Светият граал на всички лекари.

Новата молекула успява с лекота да оцелее в живата клетка и да внедри информация в нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спрян незаконен строеж край Несебър
Спрян незаконен строеж край Несебър
Гориво от уиски
Гориво от уиски