НОВИНИ

БСП иска извънредно заседание на НС заради кризата с електронните системи

БСП започва да събира подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание следващата седмица заради кризата с електронните системи на държавата. Червените имат 79 депутати, а за свикване на извънредното заседание са необходими 48 подписа.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
16:49, 17.08.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Левицата иска като първа точка в дневния ред на извънредното заседание да влезе изслушване на министър-председателя Бойко Борисов за мерките, които се предприемат и най-важното кой ще поеме политическата отговорност за срива в електронните системи.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Това е безпрецедентна криза в системите. Това, както знаете, засяга хиляди хора, фирми, капитал, акции, данни, собственост, задължение на фирми и правителството е абсолютно безсилно вече 7-и ден да се справи с кризата в Търговския регистър.

Като втора точка на заседанието от БСП предлагат обсъждане на възможностите държавата да плати чрез обезпечителния си фонд при несъстоятелност на застрахователните дружества на всички засегнати от фалита на кипърската застрахователна компания "Олимпик" и да встъпи в правата им.

Корнелия Нинова - председател на БСП: И вече държавата България да води делата с кипърското застрахователно дружество, да влезе в делото по несъстоятелност и като държава да търси обратно тези пари. Защото 200 000 души да ги изпратиш и то добросъвестни платци, да ги изправиш сами, всеки поотделно да води тези дела, е просто абсурд.

Нинова уточни, че е наясно с различните мнения за възможността държавата да го направи и именно затова искат изслушване на финансовия министър по проблема. От БСП изразиха готовност за промяна в законодателството, което да гарантира овъзмездяването на почти четвърт милион засегнати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 4,5 милиона европейци са гласували в анкетата за смяната на времето
Над 4,5 милиона европейци са гласували в анкетата за смяната на времето
Един от убийците на студента Стоян Балтов е задържан в ЮАР
Един от убийците на студента Стоян Балтов е задържан в ЮАР