НОВИНИ

Как ще се променят съдебните такси по административни дела

Увеличението на таксите за дела на граждани и организации срещу държавата могат да се окажат непосилни за мнозина, смятат юристи. При някои от касационните жалби скокът в таксите е 14 пъти. Върховният административен съд разглежда жалби и протести срещу актове на властта. Колко ще ни струва обжалването на решението на първоинстанционния съд, ако законът бъде приет повторно в този му вид - Тихомир Игнатов по темата.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:12, 11.09.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Неправилно определяне на данък, полицейско задържане, претенция за обезщетение от държавата или пък оспорване на обществени поръчки. В момента таксата за подобен съдебен спор на втора инстанция за граждани е 5лв., а за юридически лица - 25 лв. Депутатите обаче предлагат тези суми да скочат многократно. Хората, които не са доволни от решението на първата инстанция и искат делото им да се гледа от по-горен съд да платят 70 лв., а касационната жалба за фирмите, които нямат материален интерес да бъде 370 лв.

Депутатите предлагат още при дела, свързани със здравното, социалното и пенсионното осигуряване таксата за граждани и еднолични търговци да е 30 лв. вместо досегашните 5 лв.

Драстичният скок е по дела, при които има определяем материален интерес. Предложението е таксата да се изчислява процентно и да бъде 0,8% от въпросния материален интерес. Условието е да не надхвърля 1700 лв. При дела над 10 млн. лв. таванът е 4500 лв.

Прокуратурата няма да внася такси, ако протестира първоинстанционно решение, предвижда още законопроектът. Една от идеите е от плащане да се освободят граждани, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да я платят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгария е заплашена да загуби правото си на глас в ЕС
Унгария е заплашена да загуби правото си на глас в ЕС
Монтират новия заслон Кончето в Пирин планина
Монтират новия заслон "Кончето" в Пирин планина