НОВИНИ

Мари Пиетжак: Във Франция е недопустимо хора с пет езика да са в кол центрове

Французойката Мари Пиетжак, която живее от 4 години в България, е по-популярна с англоезичния си блог Madame Bulgaria. В него тя показва най-интересните, според нея, забележителни и екзотични за чужденеца места в страната ни. Преди да заживее за постоянно в София със съпруга си - също французин, тя израства в град близо Лил. Привлечена от вкусната кухня и красивата природа, Мари решава да промени живота си, да рискува и да заживее тук. В нейния блог, ориентиран главно към европейците, които са решили да посетят България, може да се открие всевъзможна информация. Кога е най-доброто време да се посети страната ни, местата, които задължително трябва да се видят и разбира се какво да се опита от различните и неустоими местни кулинарни деликатеси. Ето какво още ни разказа за себе си влюбената в България - Мари!

Георги Асенов
от Георги Асенов
16:21, 17.09.2018
8793
Чете се за: 01:39 мин.
У нас
мари пиетжак франция недопустимо хора пет езика кол центрове

Здравейте, какво знаехте за България преди да дойдете тук?

Ако трябва да бъда откровена, абсолютно нищо, освен тези три факта - моята баба е посещавала Бургас преди много години по времето на комунизма, Силви Вартан е българка и знаех за България, че не е от най-богатите държави.

Какво беше първото нещо, което Ви впечатли тук в България?

Интелигентността на хората и общата им култура. България безспорно за мен е страната с най-интелигентните и културни хора в Европа, без да преувеличавам. Някой от хората, които кандидатстват в кол центрове например са с магистатури, докторантури и дори говорят до 5 езика. Във Франция голямата част от хората, които работят такъв тип работа дори не са завършили гимназия.За някои хора това е доказателство, че страната има социален проблем.
За нас обаче фактът, че имате толкова квалифицирани хора за тези позиции е просто доказателство за това, че голяма част от българите е високо образована, сравнение с повечето хора във Франция, например. Има огромен потенциал тук и ще е грехота да отиде на вятъра. Нещо трябва да се промени!

Кои са нещата, които трябва да се променят в София и в България?

България е страна, която има ресурсите да преуспее на световната сцена, българите трябва да разберат, че само и единствено тяхната целенасоченост и воля ще ги отведе към правилния път и към по-добри дни. Те трябва да разсъждават повече като „ние“ и по-малко като „аз“. И да бъдат повече дейни в обществените процеси, ако искат да изградят по-добро бъдеще.

Какви са, според Вас, приликите и разликите между България и Франция?

Качеството на храната, разбира се. И в България, и във Франция хората са горди с кулинарните си традиции и наистина обичат да готвят. Не бих могла да живея в страна, която не познава това изкуство.

Как реагират хората, когато им кажете, че сте Мадам България и имате собствен блог за страната ни?

Българите са много впечатлени от този факт. В началото аз самата бях много изненадана от това и не вярвах, че е толкова важно за тях, но впоследствие с течение на времето разбрах, че българите, като че ли ценят мнението на чужденците повече.
;

Коя е първата дума, която научихте на български? А последната?

„Шопска салата“ и „Много“!

Разкажете ни повече за работата си тук в София?

Консултант съм към българо-американска фирма, която освен на българския пазар присъства и в няколко други държави. Моята главна задача е да проучвам пазара, за да мога да бъда полезна на генералния директор за изработване на стратегия, която да бъде най-успешната с оглед на моментната ситуация.

Ако трябваше да изберете друга държава, в която да живеете, коя би била тя?

Много труден въпрос, защото наистина се чувствам прекрасно тук, но като се замисля може би бих живяла в Италия. Заради храната.

И накрая - кажете ни нещо, което винаги сте искали да кажеш на български?

Сигурно ще ви шокирам, но знам как да псувам много добре, особено когато съм изнервена от шофьорите тук.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАН ще разглежда кандидатурите за временен директор на НИМХ до 18 септември
БАН ще разглежда кандидатурите за временен директор на НИМХ до 18 септември
Кой е номинираният за министър на транспорта Росен Желязков?
Кой е номинираният за министър на транспорта Росен Желязков?