НОВИНИ

В Европейските дни на наследството: Военното министерство отваря врати

Заедно с 50 европейски държави, България отбелязва Европейските дни на наследството под мотото "Изкуството да споделяме". За целта в София вратите си отварят 35 сгради с висока културна стойност. Организатори на проявата у нас са Френският културен институт, Министерството на културата и Столичната община.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:14, 15.09.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

2018 г. е обявена за година на европейското културно наследство. Сградата на военното министерство в София е построена през 1885 г. по проект на първият главен архитект на София - чехът Антонин Колар, между 1939 и 1945 г. е основно преустроена от по проект на архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов.

На ъглите на фасадата са изваяни образите на част от българските владетели сред които хановете Аспарух, Крум и Омуртаг, княз Борис и царете Симеон, Самуил, Калоян и Иван Асен II.

Голяма част от обзавеждането на сградата е запазено и до днес. Килимите са по поръчка от Иран, а централният вход е украсен с декоративна решетка. В България само още една сграда има такава и това е Българската народна банка. Във входа се намира и цветния витраж българският войн през вековете. Забележителна е и залата с мечовете, в която и досега военният министър посреща гостите си на високо равнище.

Освен военното министерство днес врати ще отворят още 35 сгради в столицата сред които царския дворец, съюза на архитектите в България, Военната академия "Георги С. Раковски", Френската резиденция, Народната библиотека и Зала "България". Навсякъде ще има екскурзоводи, които да запознаят посетителите с историите скрити в сгради на София.

Дните на културното наследство, ще продължат и утре като лично президентът Румен Радев ще посреща гости в президентството, където те ще могат освен да се срещнат лично с държавния глава, да видят кабинета му и този на вицепрезидента както и да влязат в прочутата Гербова зала. Българската национална телевизия ще проследи дните на културното наследство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво доведе до решението за наказателна процедура срещу Унгария?
Какво доведе до решението за наказателна процедура срещу Унгария?
Румен Радев: Няма как да подпиша указ при положение, че няма съгласуване
Румен Радев: Няма как да подпиша указ при положение, че няма съгласуване