НОВИНИ

Повече пари за хората с увреждания в следващия бюджет

Хората с увреждания ще получат допълнително 150 млн. лева в новия бюджет, заяви премиерът Бойко Борисов по повод днешните протести. Той коментира и отворените вчера оферта за нови изтребители. Министър-председателят посочи, че предпочита нови бойни самолети за армията, вместо втора ръка и отрече да е провокирал напрежение с президентската институция.

Николай Минков
от Николай Минков
18:08, 02.10.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Премиерът успокои протестиращите днес хора с увреждания, че ще изпълни обещанието си да се увеличат парите за тях в следващия бюджет. Той призова синдикатите и социално министерство да ги разпределят правилно.

Бойко Борисов - министър-председател: Винаги съм поемал отговорността. Обещал съм едно единствено нещо. То е в новия бюджет да има 150 милиона лева повече за хората с увреждания. По-добрата работа на приходните агенции, борбата срещу олигархията и контрабандата ни дава възможност всяка година със 150 млн. повече да даваме за хората с увреждания.

По повод отворените вчера оферти за нов изтребител, премиерът заяви, че държи бъдещите бойни самолети да бъдат нови. Борисов съобщи още, че са поканени летците от "Граф Игнатиево", лично да се запознаят с предлаганите машини, преди да бъде направен окончателният избор за една от тях.

Бойко Борисов - министър-председател: Държим да бъдат нови самолети, не само за да могат да охраняват нашите летци небето ни. А и ако стане война, да имаме най-модерните самолети. Този самолет трябва да има реални шансове в случай на военни действия. Когато свалят найлона от седалките, да знаят, че ще карат нещо сигурно, добро и няма да са пушечно месо.

Борисов отрече да е причина за напрежението в отношенията с президентската институция.

Бойко Борисов - министър-председател: Ние не създаваме това напрежение и по никакъв начин не искаме да го създаваме. Какво сме направили ние срещу президентската институция? Единствените, които ни нападат, са те.

Борисов призова с въпроси за президента де не се подменя темата за извършеното от правителството на ГЕРБ и припомни как е спрял корупционната сделка за ремонта на Зимния дворец, стартирана от кабинета "Орешарски".

Бойко Борисов - министър-председател: И вие пак днеска ми задавате този въпрос, за да го има него в новините, а не спортната зала, която от 35 години не е пипана и където щяха да потънат 50 млн., ние я направихме за 5.

На въпроса дали е нужен нов национален стадион, премиерът посъветва журналистите да направят анкета сред столичани дали са съгласни центъра на София периодично да бъде блокиран заради футболни мачове се два няколкостотин зрители по трибуните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Светът отбелязва Годината на Махатма Ганди
​Светът отбелязва Годината на Махатма Ганди
Ново протестно шествие на майките на деца с увреждания
Ново протестно шествие на майките на деца с увреждания