Слънце, коктейли, море..... Е, няма как. Като физична зависимост е - с отслабването на слънчевите лъчи се засилва споменът за лятото. Ако тази мисъл ви преследва все по-натрапчиво, отдайте й се - да речем, в градските барове. Подобно на много други неща, при баровете има мода. Сега най-добрите са "зелените".

Да, това е посоката, в която се развива тази индустрия. Вече не става въпрос само за барове, ресторанти, а това са заведенията, в които се използват по-добри, по-еко съставки за питиета и коктейлите.

И сигурно е така. Пауло Фигередо е един от най-добрите специалисти по барове в света. Ако небцето ви бленува за изискан микс, забравете за задимените и мръсни заведения. Те вече са отживелица.

Ако отидете в Сан Франциско, Лондон или Хонконг, или на което и да е място, винаги има хора, които казват - Какво се случва с баровете? Е, хората с мислене от 80-те и 90-те години, вероятно няма да стъпят в тези барове.

Без пластмасови сламки, с повече мисъл за съдържанието и опазването на околната среда - културата на приготвяне и пиене на койктели се променя. Променят се и баровете - все по-предпочитани са масите и столовете от рециклирани материали. По стените на заведенията растат билки, които директно подправят питиетата в чашите.

ЙОХАН БЬОДЕКЕР, директор на компания за рециклиране: Хората от бизнеса трябва да започнат да гледат на тази мода като на нова възможност, от която могат да пестят пари и да създават интересни продукти.

Звучи добре, но за да бъде постигнато, трябва да изтече доста вода. И не само вода, смята Бьодекер.

ЙОХАН БЬОДЕКЕР: Знаете ли, ефективността и високото качество винаги вървят ръка за ръка. Не трябва да спирате да пиете кафето си или пък любомито лате, или да спрете да се забавлявате, защото искате да спасите планетата. Не, технологиите са тези, които трябва да помогнат на хората да продължат да се забавляват, така че да не изчезнат различни видове.

Достоен отговор на скептичния въпрос: какво мога да направя аз, отделният човек, за доброто на планетата. Истината може да е във виното. Но и в кафето или в коктейлите. Както ви харесва.