НОВИНИ

България изпраща нотификация в ЕК за държавна помощ за малки мандри и кланици

До дни България ще нотифицира в Европейската комисия държавна помощ за малките кланици и мандри. Финансирането ще бъде до 50% за направена инвестиция. Това обяви в Раковски министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Той и еврокомисарят Мария Габриел откриха второто изложение на животни и фермерски храни „Фермер експо 2018".

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
19:44, 13.10.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

За държавната помощ ще може да кандидатства всеки, който е регистриран като земеделски производител, обясни министър Порожанов. Малките кланици и мандри обаче ще трябва да отговарят на всички изисквания, които ще наложи Българската агенция по храните.

Румен Порожанов - министър на земеделието и храните: В момента уточняваме параметрите. Почти сме готови. Предвиждането е наистина да са малки, за да могат например мини мандрите да излизат като фермерски продукт, който да се предлага като фермерски.
;

Държавата ще финансира половината средства от вложената инвестиция, като ще има таван на направените от производителя вложения. Схемата за подпомагане се очаква да заработи до два месеца, когато вече ще са ясни критериите за кандидатстване. Еврокомисарят Мария Габриел каза, че в следващата селскостопанска политика на Евросъюза ще има средства за модернизация на земеделието.

Мария Габриел - еврокомисар по цифрова икономика и общество: За следващите две години има 160 милиона евро за финансиране, свързано с новите технологии в земеделието.

По думите на министър Порожанов в новия европейски бюджет средствата за българските земеделци ще бъдат запазени в същия размер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравното министерство даде извънредна пресконференция за кризата с донорството
Здравното министерство даде извънредна пресконференция за кризата с донорството
Антон Станоев - Средната Бирма се е предал в прокуратурата
Антон Станоев - Средната Бирма се е предал в прокуратурата