Депутатите от Националния фронт за спасение на България свалиха политическото доверие от председателя на Парламентарната Група на "Обединени патриоти'' Волен Сидеров. Като мотив се посочват негови публични изявления в страната в чужбина.

Вижте повече в прякото включване на Николай Минков

Бурно започна днешния парламентарен ден и като цяло политическата седмица в страната, след като 8-те депутата от НФСБ обявиха, че снемат политическото доверие от председателя на Парламентарната Група на "Обединени патриоти'' Волен Сидеров. Причината те съзряха в погазване и неспазване на подписаното коалиционно споразумение от 11 септември, според което се дава подкрепа и доверие на тримата председатели на ОП.

Следващата стъпка, която ще предприемат депутатите от НФСБ е да поискат и оставката на Волен Сидеров като председател на Парламентарната група на първото заседание на Коалиционния съвет.

Партньорът ВМРО призова за обединение в името на интересите на България, а Цветан Цветанов, председател на ПП на ГЕРБ и коалиционен партньор на ОП заяви, че различното говорене не означава процеси на разпад в управляващата коалиция. Все пак призова проблемите да бъдат решени в рамките на Обединените патриоти.

Валентин Касабов, НФСБ: Поводът е поредните лъжи на Волен Сидеров в неговата телевизия и надписите, които вчера вървят по неговата телевизия. Действия от страна на Волен Сидеров срещу Обединените патриоти, срещу голямата коалиция и срещу България. В крайна сметка неговите интереси са да защитава единствено и само интересите на Русия. Неговите интереси са да работи срещу България. В никакъв случай това не е патриотизъм.
Искрен Веселинов, ВМРО: За нас от ВМРО е било фундаментално важно единството на патриотичните сили. Това са наши послания може би отпреди петилетка. Няма да влизаме в диалог, нямаме желание да взимаме страна в този конфликт. Достатъчно неприятно е, че има напрежение между нашите коалиционни партньори, търсим разговор на Коалиционния съвет и и се надяваме събитията да са обратими.
Цветан Цветанов, председател ПГ ГЕРБ: Разбира се, че всичко това, което наблюдаваме и ставаме свидетели в такива кратки срокове, ни притеснява и нас. Но нека да кажа, че не бих искал да коментирам чрез медиите. Убеден съм, че всяка една от партиите, които участват в коалиционното споразумение имат свой ангажимент към коалиционното споразумение и управленската програма.

Самият Волен Сидеров днес не е в парламента. Мълчание запазват и неговите депутати.

Волен Сидеров ще гостува в "Още от деня" по БНТ1 тази вечер, където очакваме да чуем и неговата позиция.