НОВИНИ

Борисов посети Центъра за операции на полицията в Дубай преди срещата си с емира

Продължава официалната визита на премиера Бойко Борисов в Обединените арабски емирства. В Дубай Борисов се среща с вицепрезидента и министър-председател на монархията шейх Мохаммед бин Рашед Ал-Мактум, където живеят 7000 български граждани.

Александър Марков
от Александър Марков
11:23, 22.10.2018
Чете се за: 01:04 мин.
По света

По време на срещата в търговския и финансов център не само на Обединените арабски емирства, но и на Близкия изток въобще - Дубай, двамата премиери обсъждат теми от общ интерес: развитието на политическия диалог между България и федералната монархия, както и по-интензивно сътрудничество в икономиката, инвестициите, отбраната, борбата с тероризма, иновациите и технологиите.

Преди срещата с емира на Дубай, премиерът Борисов посети и Центъра за операции на полицията, където му беше направена презентация на автомобилите и техниката, с която разполага Центърът, както и небостъргача Бурж Халифа. Емирът на Дубай шейх Мохаммед бин Рашед Ал-Мактум е с богатство от 12 млрд. долара и дарява една огромна част от парите си за благотворителност.

Емирството има петролни залежи, които, обаче, са под една-двадесета от тези на Абу Даби и приходите от нефтени продукти са доста по-ниски от туристическите. Годишният БВП, който генерира Дубай, е 83,4 млрд. щ.д. На срещата си с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ на ВС на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян премиерът Борисов ваче изрази желанието и намерението на страната ни да участва в Световното универсално изложение “Експо 2020”, които ще се проведе в Дубай в периода октомври 2020-април 2021 г.

В последните години отношенията между България и Дубай в сферата на туризма също имат добро развитие. От 2013 г. между София и Дубай има редовна авиолиния, по която оперират две нискобюджетни авиокомпании, а подписването на споразумение между ЕС и ОАЕ за отпадане на краткосрочните визи за техни граждани е допълнителна предпоставка за растеж в броя на туристите.

В късния следобед от федералната монархия премиерът Борисов и водената от него делегация, в чийто състав са и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и финансовият министър Владислав Горанов, ще отпътува за Кайро. Там в рамките на утрешния ден Борисов ще се срещне с президента на Република Египет Абдел Фатах Ас Сиси. Срещата им беше договорена в рамките на 73-та сесия на Общото събрание на ООН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът на Австралия се извини за сексуалните посегателства срещу деца
Премиерът на Австралия се извини за сексуалните посегателства срещу деца
Рияд изказа съболезнования на семейството на Хашоги
Рияд изказа съболезнования на семейството на Хашоги