Исканията на майките на деца с увреждания до голяма степен вече са изпълнени. Това каза при посещението си в Кюстендил министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.По думите, му тази седмица в парламента ще бъдат обсъдени евентуални предложения за подобряване на двата проектозакона, този за хората с увреждания и Закона за личната помощ. Министърът се надява до средата на декември промените да бъдат приети и исканията на майките да бъдат изпълнени.

Министър Петков заедно с председателя на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова посетиха центровете за настаняване от семеен тип "Сияние" в Кюстендил, за да се запознаят с условията на живот в тях. В две новопостроени къщи и два апартамента живеят общо 24 деца и младежи с увреждания. Те са резултат от съвместен проект на общината и фондация Сиивър.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Основното, което ме впечатли тук е много професионален подход към децата, към потребителите в същото време съчетан с чисто човешка грижа и топлина в отношенията, защото виждате тук всяко дете е обгрижвано почти от един служител.

До 2024 г. трябва да завърши извеждането на децата ,лишени от родителска грижа от останалите домове. Ще бъдат закрити и десет институции за хора с психични проблеми.

Елеонора Лилова - председател на Държавната агенция за закрила на детето: Ето такъв трябва да бъде моделът държавните институции заедно с общинската местната власт и съответно неправителствени организации, да обединят своите усилия и заедно да работим, така че децата да развиват своя потенциал.

За следващата година ще бъдат отпуснати още 30 млн. лв. за финансиране на различни социални услуги-съобщи още министър Петков..