НОВИНИ

Менда Стоянова: Данъците ще вървят нагоре не като ставка, а като обем

Данъците ще вървят постепенно нагоре, но не като ставка, а като обем. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова по повод предстоящото обсъждане на проектобюджета за 2019 г. Според нея повишаването на максималния осигурителен доход не е вдигане на данък. Тя подчерта, че икономиката не може да се развива без подходящите средства и политики за образование, заради което то е сред приоритетите на бюджета за следващата година.

bnt avatar logo
от БНТ
08:28, 31.10.2018
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Всяка година се говори за рекорден бюджет, защото става все по-голям - за последните две години бюджетът се е повишил с 10 млрд. лв., което означава, че икономиката расте и приходите в бюджета са повече, обясни Менда Стоянова.

По думите ѝ, при всички случаи „данъците ще вървят нагоре не като ставки, а като обем“, заради което е постигнат огромният ръст в приходите, без данъците да се увеличават.

При данъка за автомобилите става дума за преразпределение на тежестта, защото данъчната тежест за автомобилите, които не замърсяват толкова околната среда, ще бъде намалена, допълни тя.

;

Увеличаването на максималния осигурителен доход не е равно на увеличаване на данъците, тъй има ръст на средната и минималната работна заплата, но не и на осигурителния доход.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към НС: Това не е вдигане на данък, това е привеждане на адекватност на максималния осигурителен доход спрямо минималната работна заплата и минималния осигурителен доход.

Менда Стоянова поясни, че увеличаването на максималния осигурителен доход носи плюсове за вносителя.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към НС: Това не е данък. Трябва да престанем да разглеждаме осигуровката като данък, защото в крайна сметка през осигуровката и нейния размер получаваме някакви придобивки през обезщетения.
;

Вдигането на акцизите е достигане на минималните европейски нива и не е коректно да се говори за вдигане на данъчната тежест, поясни Менда Стоянова. Тя допълни, че чрез повишаването на средната работна заплата, максималния и минималния осигурителен доход растат приходите и респективно обезщетенията от бюджета.

Максималният осигурителен доход е свързан с максималната пенсия, изтъкна Менда Стоянова. Това увеличение не е било предвиждано, но е постигнато чрез преговори със синдикатите. Тя обясни, че повишаването на максималния осигурителен доход е свързано с вдигането на тавана на пенсиите.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към НС: Вдигането на тавана на пенсиите, тъй като има много пенсионери, ограничени от този таван, вървеше през увеличение на максималния осигурителен доход. Казах, че съм изненадана от това, но има логика.
;

В бюджета има излишък, но това не означава ударно харчене в годината, обясни Менда Стоянова. Капиталовите разходи се правят в края на годината, допълни тя.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към НС: И тази година ще имаме повече плащания. Част от този излишък, който имаше към август и септември, ще бъде стопен. Но независимо от това, ще остане пак излишък.

„България се задъхва от липсата на кадри“, допълни тя. Няма да имаме ръст на БВП, ако не намерим начин да доставим работна ръка, която да задоволи разширението на икономиката, заяви Стоянова.

;

По думите ѝ, образованието е приоритет в бюджета, защото това е политика, ориентирана към бъдещето. Не се повишават само учителските заплати, а се дават средства за политики в целия сектор на образованието.

Заплатите на служителите в бюджетния сектор не са повишавани от 2009 г. и ръстът на средната работна заплата се дължи изцяло на частния. Това пречи на качеството на работещите в бюджетната сфера, тъй като висококвалифицираните кадри търсят по-високо заплащане, коментира Стоянова.

Съкращения в администрацията ще настъпят, когато се въведе електронното управление, допълни тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският шофьор - разсеян, агресивен, с висока самооценка
Българският шофьор - разсеян, агресивен, с висока самооценка
Доц. Кайчев: Нужна е опростена процедура за гражданство на българи от Македония
Доц. Кайчев: Нужна е опростена процедура за гражданство на българи от Македония