Данъците ще вървят постепенно нагоре, но не като ставка, а като обем. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова по повод предстоящото обсъждане на проектобюджета за 2019 г. Според нея повишаването на максималния осигурителен доход не е вдигане на данък. Тя подчерта, че икономиката не може да се развива без подходящите средства и политики за образование, заради което то е сред приоритетите на бюджета за следващата година.

Всяка година се говори за рекорден бюджет, защото става все по-голям - за последните две години бюджетът се е повишил с 10 млрд. лв., което означава, че икономиката расте и приходите в бюджета са повече, обясни Менда Стоянова.

По думите ѝ, при всички случаи „данъците ще вървят нагоре не като ставки, а като обем“, заради което е постигнат огромният ръст в приходите, без данъците да се увеличават.

При данъка за автомобилите става дума за преразпределение на тежестта, защото данъчната тежест за автомобилите, които не замърсяват толкова околната среда, ще бъде намалена, допълни тя.

Отлив на инвеститори заради повишаването на максималния осигурителен праг?

Отлив на инвеститори заради повишаването на максималния осигурителен праг?

Повишаването на максималния осигурителен праг може да доведе до отлив на инвеститори, предупредиха от Българската аутсорсинг асоциация, която представ...

Увеличаването на максималния осигурителен доход не е равно на увеличаване на данъците, тъй има ръст на средната и минималната работна заплата, но не и на осигурителния доход.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към НС: Това не е вдигане на данък, това е привеждане на адекватност на максималния осигурителен доход спрямо минималната работна заплата и минималния осигурителен доход.

Менда Стоянова поясни, че увеличаването на максималния осигурителен доход носи плюсове за вносителя.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към НС: Това не е данък. Трябва да престанем да разглеждаме осигуровката като данък, защото в крайна сметка през осигуровката и нейния размер получаваме някакви придобивки през обезщетения.
Министерски съвет прие Бюджет 2019 на извънредно заседание

Министерски съвет прие Бюджет 2019 на извънредно заседание

Правителството прие проектите на държавния бюджет, на общественото осигуряване и на здравната каса за 2019 г. на извънредно заседание. Премиерът Бойко...

Вдигането на акцизите е достигане на минималните европейски нива и не е коректно да се говори за вдигане на данъчната тежест, поясни Менда Стоянова. Тя допълни, че чрез повишаването на средната работна заплата, максималния и минималния осигурителен доход растат приходите и респективно обезщетенията от бюджета.

Максималният осигурителен доход е свързан с максималната пенсия, изтъкна Менда Стоянова. Това увеличение не е било предвиждано, но е постигнато чрез преговори със синдикатите. Тя обясни, че повишаването на максималния осигурителен доход е свързано с вдигането на тавана на пенсиите.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към НС: Вдигането на тавана на пенсиите, тъй като има много пенсионери, ограничени от този таван, вървеше през увеличение на максималния осигурителен доход. Казах, че съм изненадана от това, но има логика.
Таванът на всички пенсии се вдига на 1200 лв. от 1 юли следващата година

Таванът на всички пенсии се вдига на 1200 лв. от 1 юли следващата година

От 1 юли догодина таванът на всички пенсии у нас, независимо кога са отпуснати, се увеличава на 1200 лв. За това са се споразумели синдикатите и прави...

В бюджета има излишък, но това не означава ударно харчене в годината, обясни Менда Стоянова. Капиталовите разходи се правят в края на годината, допълни тя.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към НС: И тази година ще имаме повече плащания. Част от този излишък, който имаше към август и септември, ще бъде стопен. Но независимо от това, ще остане пак излишък.

„България се задъхва от липсата на кадри“, допълни тя. Няма да имаме ръст на БВП, ако не намерим начин да доставим работна ръка, която да задоволи разширението на икономиката, заяви Стоянова.

КНСБ одобрява проектобюджета за 2019 г.

КНСБ одобрява проектобюджета за 2019 г.

Коледни добавки за пенсионерите и тази година обмисля Mинистерството на финансите. Отделно по 100 лева допълнителна помощ за отопление ще получат енер...

По думите ѝ, образованието е приоритет в бюджета, защото това е политика, ориентирана към бъдещето. Не се повишават само учителските заплати, а се дават средства за политики в целия сектор на образованието.

Заплатите на служителите в бюджетния сектор не са повишавани от 2009 г. и ръстът на средната работна заплата се дължи изцяло на частния. Това пречи на качеството на работещите в бюджетната сфера, тъй като висококвалифицираните кадри търсят по-високо заплащане, коментира Стоянова.

Съкращения в администрацията ще настъпят, когато се въведе електронното управление, допълни тя.