НОВИНИ

Протести срещу корупцията в Румъния

Хиляди румънци почетоха паметта на 65-е жертви на пожара в нощен клуб в Букурещ преди три години. В румънската столица многохилядно шествие обвини властите в корупция и неприлагане на законите. Инцидентът в нощния бар „Колектив“ предизвика не само житейски, но и политически сътресения в Румъния.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
11:47, 31.10.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

В Румъния нощта на 30 октомври 2015 г. никога няма да бъде забравена. Пожар, предизвикан от фойерверки в столичния нощен клуб „Колектив“, взе 65 жертви, повечето младежи. Три години по-късно 4000 души преминаха по улиците на Букурещ в памет на загиналите, но и в протест срещу бездействието на властите.

Александра, жител на Букурещ: Дойдох на шествието първо, защото съм връстница на загиналите. И защото за всички тези години нищо не се е променило.
;

След пожара тогавашното румънско правителство подаде оставка, на фона на обвиненията, че нарушения на противопожарната безопасност са довели до трагедията. И днес обаче още няма никой, понесъл съдебна отговорност. Съдебното дело се забави, тъй като съдията по него се пенсионира и процесът започна почти отначало.

Михай Рубен, жител на Букурещ: Трагедията преди три години беше предизвикана най-вече заради корупцията. Корумпираната система е изградена от политици, които се опитват да си запазят в постовете в парламента и които приемат закони, които им дават възможност да се скрият от правосъдието. Някои умират, а други са над закона.

По повод годишнината правителството изрази съболезнования на близките на жертвите, но премиерът Виорика Дънчила отказа да отговаря на журналистически въпроси по темата. Президентът Клаус Йоханис поднесе цветя пред нощния бар, където стана трагедията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАН е срещу излизането на НИМХ от Академията с цялото му имущество
БАН е срещу излизането на НИМХ от Академията с цялото му имущество
Официално: Австрия няма да подпише Споразумението за миграция
Официално: Австрия няма да подпише Споразумението за миграция