Хиляди румънци почетоха паметта на 65-е жертви на пожара в нощен клуб в Букурещ преди три години. В румънската столица многохилядно шествие обвини властите в корупция и неприлагане на законите. Инцидентът в нощния бар „Колектив“ предизвика не само житейски, но и политически сътресения в Румъния.

В Румъния нощта на 30 октомври 2015 г. никога няма да бъде забравена. Пожар, предизвикан от фойерверки в столичния нощен клуб „Колектив“, взе 65 жертви, повечето младежи. Три години по-късно 4000 души преминаха по улиците на Букурещ в памет на загиналите, но и в протест срещу бездействието на властите.

Александра, жител на Букурещ: Дойдох на шествието първо, защото съм връстница на загиналите. И защото за всички тези години нищо не се е променило.
В Румъния почетоха жертвите на пожара в нощен клуб, отнел живота на над 60 души

В Румъния почетоха жертвите на пожара в нощен клуб, отнел живота на над 60 души

Монумент в памет на жертвите на пожара, който преди една година отне живота на над 60 души в нощен клуб в Букурещ, беше открит днес на мястото на траг...

След пожара тогавашното румънско правителство подаде оставка, на фона на обвиненията, че нарушения на противопожарната безопасност са довели до трагедията. И днес обаче още няма никой, понесъл съдебна отговорност. Съдебното дело се забави, тъй като съдията по него се пенсионира и процесът започна почти отначало.

Михай Рубен, жител на Букурещ: Трагедията преди три години беше предизвикана най-вече заради корупцията. Корумпираната система е изградена от политици, които се опитват да си запазят в постовете в парламента и които приемат закони, които им дават възможност да се скрият от правосъдието. Някои умират, а други са над закона.

По повод годишнината правителството изрази съболезнования на близките на жертвите, но премиерът Виорика Дънчила отказа да отговаря на журналистически въпроси по темата. Президентът Клаус Йоханис поднесе цветя пред нощния бар, където стана трагедията.