НОВИНИ

Решението на БСП да не се регистрира в НС едва не провали днешното заседание

Решението на БСП да не се регистрира за заседанията на парламента до оставката на вицепремиера Валери Симеонов едва не провали днешното заседание. След близо час събиране на кворум, с помощта на отлъчения от ПГ на БСП за България Спас Панчев и депутатите от ВОЛЯ, парламентът заработи. В залата не влязоха и депутатите от ДПС, които също потвърдиха искането си за оставката на Валери Симеонов с нов мотив - престъпните схеми в Държавната агенция за българите в чужбина, чийто принципал е той.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
18:25, 31.10.2018
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

На три пъти председателят на НС Цвета Караянчева свиква парламентарния състав в очакване на кворум.

Цвета Караянчева, председател на НС: Колеги, трети опит за регистрация, моля режим на регистрация! Г-н Панчев има проблем с регистрацията, г-н Панчев... Има кворум, откривам заседанието.

Дали изключеният от червените редици Спас Панчев се чувства като поредния златен пръст?

Спас Панчев - депутат: Знам, че с моя глас днес има кворум. Задачата на депутатите е да работят, а не да стоят извън пленарната зала.

След постигането на кворум депутатите от БСП и ДПС влязоха в залата ,за да излязат малко по-късно с искане за оставки.

Крум Зарков - зам. председател на ПГ "БСП за България": Майките на деца с увреждания още са навън. Единственото, което се случи за последните месеци е ,че те добавиха още едно свое искане - оставката на Валери Симеонов. Ние се солидаризираме с това искане и няма да се регистрираме в НС, докато не получим оставката на Валери Симеонов. Още повече, че той отговаря и за ДАБЧ, където избухва поредният за това мнозинство корупционен скандал.
Четин Казак - ДПС: Нека да обърнем внимание кой в МС, към което принадлежи и тази агенция за българите в чужбина носи персонална отговорност като вицепремиер в чийто ресор е тази агенция - това е вицепремиерът Валери Симеонов. Продължаваме да искаме тази оставка.

Искането на оставки се оказа заразително и беше подето и от лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки, който към Валери Симеонов заради арестите в Агенцията за българите в чужбина добави и Красимир Каракачанов като кадровик, по думите му, в институцията.

Веселин Марешки - лидер на ВОЛЯ: Двамата веднага да изчезнат от правителството. На тяхно място да се намерят достойни българи, които да ги заместят.

В отговор от Обединените патриоти свързаха арестите в Агенцията за българите в чужбина с политически удар срещу тях, но не пожелаха да уточнят от къде точно идва той .

Юлиян Ангелов - ОП / ВМРО: Ние нямаме проблем с това българските органи да си вършат работата и там където има корупция хората да си носят последствията, но всичко беше обърнато така, че да има политически удар върху цялото управление на страната и върху ВМРО без никакви доказателства.
Волен Сидеров - председател на ПГ на ОП: Сега виждаме и удар по ВМРО, защото за мен това е политически удар, което става с агенцията, защото ние заедно с г-н Каракачанов сме се борили България да е правова държава - когато човек е осъден от съд, тогава може да е определен като нарушил закона.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Правителството показва ясна политическа воля за борба срещу корупцията и Краси Каракачанов, и Валери Симеонов, и всички, които са част от коалиционното управление, са били винаги за това институциите да си свършат своята работа и там където има дефицит и съмнения за корупция всички тези сигнали да бъдат проверени.

На липсата на кворум заради отсъстващи депутати от мнозинството председателят на ПГ на ГЕРБ гледа като на предизвикателство. Той обеща извън командированите и болните да се предприемат дисциплиниращи мерки, които да предотвратят дни като днешния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАН и МОН в спор за Института по метеорология и хидрология
БАН и МОН в спор за Института по метеорология и хидрология
"Колежа" ще е готов до март 2020, обеща Георги Самуилов
"Колежа" ще е готов до март 2020, обеща Георги Самуилов