НОВИНИ

Томислав Дончев: Не може да се говори за криза в обществото

Легитимно право са действията на опозицията и напускането на залата също е действие, което е тяхно право, но е въпросът кога може да се използва такава техника. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев. През 2013 година беше прилагана последно такава техника и за мен е легитимна, когато има страшна криза в обществото, когато е необходимо да се даде знак. Ситуацията не е такава, добави той. Ако има причина, която да разклати доверието в правителството, в ключови негови членове, не може да бъде изключен сценарий на предсрочни избори, но подобни планове нямаме, каза още Дончев.

bnt avatar logo
от БНТ
18:49, 06.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

При добра мобилизация на мнозинството не би трябвало да се стигне до отхвърляне на Бюджет 2019.

Томислав Дончев, вицепремиер: Средата, политическата е турбулентна и обществото ни е тревожно, но не може да се говори за криза. Няма прост изход на ситуацията, а искането на оставката на Симеонов означава и край на правителството, защото губим парламентарната конфигурация, която го е избрала и подкрепя. Не ми е подставяно такова условие, но звучи логично.

Конструкцията може да има уязвими елементи като всяка политическа конструкция, съставена от две коалиции. Докато има смисъл и можем, ще има управление, което да работи, коментира вицепремиерът.

Но правителство с подкрепа на ДПС ще е слабо и с оказване на натиск от всякъде, смята още той.

Дончев коментира и електронното правителство:

Томислав Дончев, вицепремиер: С електронизацията е логично да има и съкращения в администрацията. Необходимостта от някои категории специалисти или изобщо човекочасовете ще паднат. Българската администрация не е преоразмерена спрямо всички заети. Под средните нива в Европа е. Голяма част от институциите като кройка и брой служители са създавани в съвсем други условия и когато населението е било по-голямо и технически сме били по-назад. Имаме ненатоварени и доста по-натоварени администрации и трябва да се прецизира всяка една администрация.

В края на следващата година всичко ще е различно по отношение на електронното правителство и до две години може би ще може да се похвалите на приятели в чужбина, че имаме такова, отбеляза Дончев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КФН предлага до 400% надценка на Гражданска отговорност за рискови шофьори
КФН предлага до 400% надценка на "Гражданска отговорност" за рискови шофьори
Извадиха тялото на трети загинал под срутените сгради в Марсилия
Извадиха тялото на трети загинал под срутените сгради в Марсилия