Легитимно право са действията на опозицията и напускането на залата също е действие, което е тяхно право, но е въпросът кога може да се използва такава техника. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев. През 2013 година беше прилагана последно такава техника и за мен е легитимна, когато има страшна криза в обществото, когато е необходимо да се даде знак. Ситуацията не е такава, добави той. Ако има причина, която да разклати доверието в правителството, в ключови негови членове, не може да бъде изключен сценарий на предсрочни избори, но подобни планове нямаме, каза още Дончев.

При добра мобилизация на мнозинството не би трябвало да се стигне до отхвърляне на Бюджет 2019.

Томислав Дончев, вицепремиер: Средата, политическата е турбулентна и обществото ни е тревожно, но не може да се говори за криза. Няма прост изход на ситуацията, а искането на оставката на Симеонов означава и край на правителството, защото губим парламентарната конфигурация, която го е избрала и подкрепя. Не ми е подставяно такова условие, но звучи логично.

Конструкцията може да има уязвими елементи като всяка политическа конструкция, съставена от две коалиции. Докато има смисъл и можем, ще има управление, което да работи, коментира вицепремиерът.

Но правителство с подкрепа на ДПС ще е слабо и с оказване на натиск от всякъде, смята още той.

Дончев коментира и електронното правителство:

Томислав Дончев, вицепремиер: С електронизацията е логично да има и съкращения в администрацията. Необходимостта от някои категории специалисти или изобщо човекочасовете ще паднат. Българската администрация не е преоразмерена спрямо всички заети. Под средните нива в Европа е. Голяма част от институциите като кройка и брой служители са създавани в съвсем други условия и когато населението е било по-голямо и технически сме били по-назад. Имаме ненатоварени и доста по-натоварени администрации и трябва да се прецизира всяка една администрация.

В края на следващата година всичко ще е различно по отношение на електронното правителство и до две години може би ще може да се похвалите на приятели в чужбина, че имаме такова, отбеляза Дончев.