Между 7 и 10 ноември 1918 се водят финални преговори за примирие в Първата световна война. Конфликтът е взел според някои данни близо 39 милиона убити и ранени военни и цивилни, включително загинали в плен, от глад или болести, както и безследно изчезнали.

България е част от Централните сили, начело на които е Германия.

Убийството на ерцхерцог Франц Фердинад в Сараево през 1914 г. е с ефекта на лавина.

Германия формира коалиция, съюзникът ѝ Османската империя е в залеза си, Австро-Унгария също се руши. Срещу Централните сили са Съюзниците, водени от Англия, Франция и Русия. Частици от тази война остават в спомените, музеите и жестовете на съвременниците.

През 1914 г. Хорас Хам е на 19. Участва в битката при Сома.

Хорас Хам, ветеран от британската армия: Бяхме около 800 и мисля, че се завърнахме само стотина. Казаха ни че ще има малко германци. Те обаче се скриха в укритията си и щом бомбардировката свърши, извадиха картечници и просто повалиха нашите хора.
Полицията преследва заподозрян в убийството на ерцхерцог Фердинанд в Сараево, Югославия. Убиецът се оказва сърбинът Гаврило Принцип.
Полицията преследва заподозрян в убийството на ерцхерцог Фердинанд в Сараево, Югославия. Убиецът се оказва сърбинът Гаврило Принцип. © БТА

Първата световна е окопната война.

Жорж Люс, ветеран от френската армия: Играехме на карти в окопите и както си играеш другарят ти пада, улучен от снаряд и умира. Вече не гледаш на загубата на някого като нещо изключително. Беше невъзможен живот. Имахме въшки, не се миехме, през зимата окопите бяха пълни с кал.
Войниците прекарват по-голямата част от битките в окопите.
Войниците прекарват по-голямата част от битките в окопите. © БТА

Вили Нотдурфт се обучава да произвежда сирене в Нормандия, когато войната избухва.Сражава се за родната Германия, но остава приятел с французите.

Вили Нотдурфт, ветеран от германската армия: Не разсъждаваш. Войник си от германската страна и трябва да изпълняваш заповеди. Днес французите са най-добрите ми приятели, не правят нищо без мен. Каквото и да е ставало при Вердюн, те ми се обаждат.Вили,трябва да дойдеш, ще празнуваме, трябва да си тук.
© БНТ

На другия край на фронта Галиполи е името на може би най-запомнящото се сражение между Антантата и Османската империя.

Саим Онхон, ветеран от турската армия: Изправихме се лице в лице при Аръбурну. Когато десантът започна, Ататюрк даваше следните заповеди на своите войници: „Искам да се биете срещу врага, искам да ги убиете“.Така накарахме врага да вярва, че Дарданелите не могат да бъдат прекосени нито по земя, нито по вода.

Русия е с почти неограничен човешки потенциал, но войниците ѝ са зле въоръжени. Рухването на монархията на Романови и болшевишката революция вадят страната от войната.

След дълъг неутралитет, Удроу Уилсън обявява война на Германия през 1917 г..

Страната на емигрантите изпраща свои войници на стария континент.

Президентът на САЩ Удроу Уилсън произнася реч пред Конгреса.
Президентът на САЩ Удроу Уилсън произнася реч пред Конгреса. © БТА

„Убит в бой“. Това е надписът на кръста на американското военно гробище в Сюрен. От тук се вижда Айфеловата кула.

Кийт Стадлър, управител на американското военно гробище в Сюрен: Тук са погребани войници, участвали във всички наши големи битки, както и доброволци. Така че разказваме историята не на едно сражение, а на участието на Америка в Първата световна война.

В 11-ия час от 11-ия ден на 11-ия месец на 1918 г. Германия обявява капитулацията си и подписва примирие. Архивите за запечатали американски редник и германски капитан да си разменят фуражките.

Врагове до преди минути, след подписването на примирието американски и германски войници разменят фуражките си.
Врагове до преди минути, след подписването на примирието американски и германски войници разменят фуражките си. © БНТ

Тези дни посетителите на вагона - музей край Компиен са повече от обикновено. Експонатът от 1913 г. е идентичен с композицията, в която примирието от 1918 г. става факт.

Войната бележи и няколко зловещи нововъведения като масова употреба на боен отровен газ край Ипр, танкът и трасиращите куршуми се използват широко, водят се боеве във въздуха и под водата, за първи път се мобилизират жени.

Танкът е едно от военните нововъведения в Първата световна война
Танкът е едно от военните нововъведения в Първата световна война © БТА

Макът има особено значение на запад през ноември.Това е цветето на възпоменанието на жертвите от Голямата война, както започват да я наричат още съвременниците ѝ. Червеното цвете избуява по опустошените от битки места. Дни преди 11 ноември го носят на реверите във Великобритания, Австралия, Нова Зеландия.

Тази година германски артист декорира с копринени макове един от мюнхенските площади - Кюнигсплац.

Макът има особено значение на Запад, като мнозина носят маков цвят на реверите си.
Макът има особено значение на Запад, като мнозина носят маков цвят на реверите си. © БТА