Да уловиш слънчевите лъчи, за да заредиш телефона си или пък да си осигуриш осветление. Нищо ново в идеята. Соларните панели навлизат в ежедневието на все повече хора. Но не от всеки покрив става соларен парк. Тогава защо прозорците да не улавят слънчевата енергия. И защо фотоволтаичните панели да не са част от ... щорите?

Евген Ерик, основател на компания за слънчеви щори: Около 60 процента от населението не разполага с подходящи покриви, върху които да бъдат поставени соларни панели. Така че прозорците остават единствена възможност за произвеждане на зелена енергия. Нашите щори са решение на проблема, те могат да генерират максимално количество енергия от прозореца.

Украинско изобретение. Разработката отнела две години. Щорите са подходящи освен за къщи и за малки апартаменти. Върху ламелите има вградени соларни клетки. Щорите могат да бъдат външни или вътрешни. Ако се монтират на фасада с южно изложение, тогава един квадратен метър от тях може да произвежда 100 - 150 вата за един час.

Евген Ерик, основател на компания за слънчеви щори: Нашата система вече е генерирала 11 000 вата.

Произведената енергия може да се съхранява в батерии, които осигуряват захранване и след залез слънце. Върху ламелите има вградени сензори, които реагират на слънчевата светлина. Това позволява на щорите да следват лъчите и да извличат максимално количество енергия от слънцето.

Евген Ерик, основател на компания за слънчеви щори: Вземете например Канада. Слънцето там е много ярко, дори през зимата. Дори, ако е минус 40 навън. За това в къщите има щори. Но слънцето е точно над хоризонта и соларните панели не могат да използват този тип слънчева светлина. А панелите, които ние произвеждаме, могат лесно да откриват най-подходящия ъгъл за улавяне на слънчевата светлина, затова те са подходящи и за северните страни.

Щорите се управляват автоматично чрез мобилно приложение. Освен че улавят слънчева енергия, те могат да изпълняват и команди - да се вдигат или спускат дистанционно. Технология, изцяло подчинена на ритъма на слънчевата светлина. Следва я, улавя я, превръща я в енергия, за да достави уют във вътрешните помещения така, както могат да правят само слънчевите лъчи.