Точно седем часа и половина бяха необходими на народните представители, за да приемат плащанията за здравеопазване за 2019 г.

Депутатите приеха на второ четене закона за бюджета на здравоосигурителната каса за следващата година. Той предвижда рекордно ниво на разходите от 4,35 млрд. лева, което е увеличение от 490 млн. лева в сравнение с миналата година. Освен това за болниците са предвидени с 180 млн. лева повече, а за лекарства увеличението е от 117 млн.

Текстовете, които предизвикаха спор днес бяха - промяната на още 18 закона през този на здравната каса, недофинансирането на лечението на здравноосигурените и запазването на лимитите за болнична и извънболнична помощ. Опозицията остро възрази срещу създаването на мегаагенция за медицински надзор, която ще обедини Изпълнителната агенция по трансплантации, медицинския одит и лицензирането на болници.

От БСП също така бяха крайно против закриването на Център Фонд за лечение на деца в чужбина и неговото вливане в здравната каса. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев защити поправката с аргумент, че здравната каса има по-голям опит и дейността й ще бъде напълно прозрачна.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще даде закона за бюдета на касата на Конституционния съд заради приемането през него на много други закони. От ГЕРБ и Обединените патриоти опонираха на твърдението и обясниха, че то е "само за пред медиите".

В момента депутатите продължават с гласуването на закона на НОИ след като спряха работния си часовник до приемането на текстовете.

Депутатите удължават работното си време заради дебатите около бюджета на НЗОК

Депутатите удължават работното си време заради дебатите около бюджета на НЗОК

Парите за здраве за догодина одобрява окончателно парламентът днес. Бюджетът е рекордно висок и с него се правят сериозни реформи в сферата на здравео...