НОВИНИ

Депутатите приеха окончателно здравния бюджет

Точно седем часа и половина бяха необходими на народните представители, за да приемат плащанията за здравеопазване за 2019 г.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:36, 27.11.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
депутатите приеха окончателно здравния бюджет

Депутатите приеха на второ четене закона за бюджета на здравоосигурителната каса за следващата година. Той предвижда рекордно ниво на разходите от 4,35 млрд. лева, което е увеличение от 490 млн. лева в сравнение с миналата година. Освен това за болниците са предвидени с 180 млн. лева повече, а за лекарства увеличението е от 117 млн.

Текстовете, които предизвикаха спор днес бяха - промяната на още 18 закона през този на здравната каса, недофинансирането на лечението на здравноосигурените и запазването на лимитите за болнична и извънболнична помощ. Опозицията остро възрази срещу създаването на мегаагенция за медицински надзор, която ще обедини Изпълнителната агенция по трансплантации, медицинския одит и лицензирането на болници.

От БСП също така бяха крайно против закриването на Център Фонд за лечение на деца в чужбина и неговото вливане в здравната каса. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев защити поправката с аргумент, че здравната каса има по-голям опит и дейността й ще бъде напълно прозрачна.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще даде закона за бюдета на касата на Конституционния съд заради приемането през него на много други закони. От ГЕРБ и Обединените патриоти опонираха на твърдението и обясниха, че то е "само за пред медиите".

В момента депутатите продължават с гласуването на закона на НОИ след като спряха работния си часовник до приемането на текстовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столична община започва ремонт на Царските конюшни
Столична община започва ремонт на Царските конюшни
Над 60 потънали кораба пазят тайните на Черно море
Над 60 потънали кораба пазят тайните на Черно море