Ето я! Най-новата европейска държава. Засега не е призната от друга страна или организация, но това не пречи на жителите ѝ да гледат оптимистично в бъдещето. Либерланд се появи преди три години. Миниатюрна страна, разположена на дунавски остров между Сърбия и Хърватия.

Вит Йедличка, президент на Либерланд: Да, Либерленд беше основана преди три години, точно на рождения ден на Томас Джеферсън. Тогава ние наистина усещахме необходимостта от нова държава, основана на принципите на свободата.

Либерленд се намира на ничия земя. Или по-точно на територия, за която от 2000-та година спорят сърбите и хърватите. На този етап, обаче, постигането на компромис между двете държави изглежда като непостижима цел.

Но либерланският президент, чехът Вит Йедличка, не иска да мисли за това. Интересува го бъдещето на страната. А то ще бъде подчинено на устойчивото развитие.

Вит Йедличка, президент на Либерланд: Щастлив съм, че ни подкрепи известното италианско архитектурно студио. Те направиха проект за урбанистичното развитие на нашата страна.

7 квадратни километра. Такава е площта на Либерланд. Според архитектурния план сградите няма да превземат природата. По план на 94 процента от територията ще има горски масиви.

Хората от миниатюрната страна ще живеят във футуристична сграда, която наподобява мостове, свързани с жилища от корабни контейнери. В гигантската постройка ще има вертикални ферми, а пространството между офисите ще бъде отделено от градини.

Президентът не се страхува от енергийни кризи. Казва, че страната ще произвежда енергия, колкото ѝ е необходимо. А тя ще идва от монтирани на покрива соларни панели, от вятърни турбини и от преработката на биомаса.

Звучи утопично. И може би е така. Но президентът на Либерланд няма намерение да се отказва да развива страната и кани, всеки който споделя идеите на неговото управление, да стане неин гражданин.

Вит Йедличка, президент на Либерланд: Отнема само няколко минути да кандидатствате за гражданство. Е, необходимо е попълването и на други формуляри, но цялата процедура е много, много бърза.

И за да не се окажат гражданите без страна, Либерланд вече си има външен министър, който търси световно признаване на държавата. В идеята за Либерланд със сигурност има логика и предпоставки за правилно развитие.

В края на краищата 7-те квадратни километра са достатъчни за проява на отговорно отношение към природата и здравето на хората. От друга страна мястото е прекалено малко за тежки индустриални грешки, безумно шофиране, корупционни сделки и упражняване на замърсяващи дейности.