НОВИНИ

Президентът: България не може да загуби конкурентоспособност в енергетиката

България подкрепя мерките за климатичните промени, заложени в Споразумението от Париж, но настоява да не се въвеждат допълнителни изисквания. Това припомня в профила си във Фейсбук президентът Румен Радев. Утре държавният глава ще се срещне с представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" по тяхна молба, за да чуе мнението им. Той е убеден, че искането на синдикатите ще бъде в съзвучие с изразената позиция.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:06, 29.11.2018
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

България подкрепя Споразумението от Париж 2015 г. и споделя решението, че мерките за борба с климатичните промени са необходими и неотложни, написа държавният глава. Но отбелязва, че тези мерки трябва да се запазят в рамките на постигнатите вече договорености, без допълнително повишаване на изискванията и при отчитане на състоянието и перспективите за развитие на националните енергийни системи.

По думите му България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката и ще работи за запазването на социалните права на работещите в сектора.

Президентът Румен Радев ще защити тази българската позиция на предстоящата Конференция за климата в полския град Катовице, в която ще участва в началото на следващата седмица.

Румен Радев припомня, че отстоява тази позиция от встъпването си в длъжност като президент. Изброява и редица международни форуми, на които и той, и министри от служебното правителство, назначено от него, са настоявали за постигане на схема за търговия с емисии с ясни и предвидими правила. Подчертава, че още в началото на 2017 година България не е приела възможността за ревизия на вече определената цел за намаляване на емисиите.

България подкрепя Споразумението от Париж 2015 г. и споделя решението, че мерките за борба с климатичните промени са необходими и неотложни, написа държавният глава. Но отбелязва, че тези мерки следва да се запазят в рамките на постигнатите вече договорености, без допълнително повишаване на изискванията и при отчитане на състоянието и перспективите за развитие на националните енергийни системи. По думите му България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката и ще работи за запазването на социалните права на работещите в сектора.

Президентът Румен Радев ще защити тази българската позиция на предстоящата Конференция за климата в полския град Катовице, в която ще участва в началото на следващата седмица.

Румен Радев посочва, че отстоявам тази позиция от встъпването си в длъжност като президент. Напомня, че той я защити на заседанията на Европейския съвет в началото на 2017 г., още преди сформирането на настоящото правителство. А по негово указание служебният министър на екологията Ирина Костова на заседанието на Съвета на министрите по околна среда на ЕС, призова за постигане на укрепена схема за търговия с емисии, с ясни и предвидими правила и защита на конкурентоспособността на индустрията.

Румен Радев напомня, че още тогава България не прие възможността за ревизия на вече определената цел за намаляване на емисиите. Президентът заяви тази позиция и на пресконференцията след срещата ми с президента на Полша Анджей Дуда преди дни. А утре държавният глава ще се срещне с представители на КНСБ и КТ „Подкрепа" по тяхна молба, за да чуе мнението им. Румен Радев е убеден, че искането на синдикатите ще бъде в съзвучие с вече изразената от него позиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец брани честта си в Германия (видео)
Лудогорец брани честта си в Германия (видео)
Проверяват Апелативния спецсъд заради Иванчева
Проверяват Апелативния спецсъд заради Иванчева