НОВИНИ

Приеха окончателно Закона за личната помощ. Майките премахват палатковия лагер

Единодушно - със 143 гласа "за" депутатите приеха окончателно Закона за личната помощ. След 189 дни - палатковият лагер край парламента беше премахнат от майките на деца с увреждания. Според новия закон личната помощ ще се предоставя на базата на индивидуална оценка на потребностите. Броят на часовете за лична помощ ще се определя въз основа на четири степени на затруднение на хората с увреждания.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:00, 06.12.2018
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

След два часа дебат Законът вече е факт. Доуточняване на последни детайли по текстовете, спор кой присъства и кой не в пленарната зала, гласуване, аплодисменти от майките, благодарности от социалния министър и демонтиране на палатковия лагер край парламента - така изглеждаше днешният ден.

Конкретните параметри на закона:

За следващата година социалното министерство ще разполага с 437 млн. лв. за политики в помощ на хората с увреждания.

Часовете, за които държавата ще плаща на асистентите ще зависят от индивидуалната оценка на потребностите. Базата ще бъде решението на ТЕЛК.

Хората ще имат право от 15 до 168 часа месечно за личен асистент.

Заплатата на личните асистенти през 2019 г. ще е равна на минималната, а с годините ще се увеличава.

Право на помощ по новия закон ще имат до края на 2020 г. възрастните с 90% и над този процент намалена работоспособност с чужда помощ, а също и децата с над 50% с чужда помощ и с над 90% без чужда помощ.

Тази сутрин майките на деца с увреждания дойдоха в Народното събрание с надежда - чаканият от години Закон за личната помощ да стане факт. Два часа продължиха дебатите - по-малко по текстовете, повече за присъствието в Пленарната зала.

Тома Биков, ГЕРБ: Това, че г-жа Нинова я няма, не е за пръв път, свикнали сме и без нейното присъствие, тя идва тук, само когато има някакъв скандал.
Георги Свиленски, БСП за България: Няма да получите регистрация от БСП, няма да получите регистрация от БСП, тези хора са важни за нас и ние затова сме внесли този закон.

В крайна сметка дойде дългоочакваният момент за гласуване. След вота имаше и благодарности.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: С приемането на този закон България се нарежда до не многото държави в Европа, които имат самостоятелен закон за личната помощ. Това показва отношението на българското правителство и на българския парламент към хората с увреждания.

Равносметката направиха майките и омбудсмана. Като "победа" - така определиха днешния ден.

Мая Манолова - омбудсман: Това е изстрадан закон от едни смели жени - майките на деца с увреждания, които дадоха урок на българското общество, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да бъде успешна, ако е справедлива и ако човек вярва в нея.

Вера Иванова - майка от инициативата "Системата ни убива": Законът за личната помощ за нас е законът за бъдещето на децата ни.
Майка: Реформата започва и гражданско общество в България има.
Майка: Бих благодарила от наше име на "системата", защото тя ни направи толкова устойчиви, колкото сме.

Радостта от поредната победа над системата се пренесе край символа на протестите - палатковия лагер.

След 189 дни палатковият лагер на служебния вход на Народното събрание беше развален. Сега той се мести пред Здравното министерство докато реформата за хората с увреждания не бъде доведена докрай.

Новият нормативен акт ще влезе в сила на 1 януари 2019 година, а лична помощ по него ще се отпуска от 1 септември догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем обвинения за Евгения и Николай Баневи след екстрадирането им у нас
Седем обвинения за Евгения и Николай Баневи след екстрадирането им у нас
Арестуваха финансовия директор на китайски технологичен гигант
Арестуваха финансовия директор на китайски технологичен гигант