Зимата е обичайният сезон за широко разпространение на респираторни болести, сред които най-чест е грипът. Очаква се пикът му да е през януари месец. Това каза в студиото на сутрешния блок на БНТ проф. д-р Татяна Червенякова, изп. директор на СБАЛИПБ "Проф. Ив.Киров". Тя добави, че няма изненадващи щамове на грипа, така че ваксините го покриват.

Зимата е обичайният сезон за широко разпространение на респираторни болести, сред които най-чест е грипът. Най-разпространен засега са типовете „А“ и „Б“, като хоспитализация се налага при усложнение, което води до развиване на пневмония. Грипът започва да настъпва най-вече в големите градове. Това обясни проф. д-р Татяна Червенякова, изп. директор на СБАЛИПБ "Проф. Ив.Киров".

Грип „А“ е този, който причинява по-големи усложнения, докато грип „Б“ протича по-леко, обясни тя. Въпреки това, в пандемични и епидемични ситуации грипът има различни клинични форми, където и грип „Б“ може да стане опасен.

Проф. Тодор Кантарджиев: Не е вярно, че грипът атакува в топло време през зимата

Проф. Тодор Кантарджиев: Не е вярно, че грипът атакува в топло време през зимата

В сезона на гриповете и настинките директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев гостува в Денят започва с Георги Любен...

Грипът започва внезапно с остра кашлица и болки в областта на гърдите и гърлото, хрема. Пациентите са отпаднали и страдат от мускулни болки, като проявяват липса на апетит. Температурата е висока. Разликата с настинката е, че тя се причинява от различни вируси, но тя не пречи на ежедневния живот така, както го прави грипът.

проф. д-р Татяна Червенякова, изп. директор на СБАЛИПБ "Проф. Ив.Киров": Усложненията са основно от страна на дихиталената система - вирусни или бактериални пневмонии.

Усложнения при децата са отитите, като има минимална възможност да развият и по-сериозни усложнения.

До края на седмицата се очакват новите противогрипни ваксини

До края на седмицата се очакват новите противогрипни ваксини

Съмнения за първи случаи на грип у нас. От инфекциозната клиника на ВМА твърдят, че лекуват няколко души с усложнения след вируса. От Националния цент...

При съмнения за грип, първо трябва да се обърнем към личния си лекар, като в болница се изпращат усложнените случаи. Антибиотици се взимат само при усложнения, които лекарите преценяват, така че не бива се самоизписват, призова д-р Червенякова.

Щамовете на грипа, които циркулират в момента, не са изненадващи, така че ваксините срещу тях могат да работят, като все още не е късно за ваксиниране. Очакваният пик на заболяването е към януари месец.

Най-уязвимите от грип групи са малките деца, които посещават детски градини, както и възрастните хора с присъстващи заболявания. Д-р Червенякова призова за навременна ваксинация.