НОВИНИ

Президентът Радев предлага видеонаблюдение при броенето на бюлетините

Президентът Румен Радев предложи в секционните комисии, където се осъществява броенето на бюлетините, след като приключи гласуването, да има видеонаблюдение. Държавният глава организира дискусия на тема „Избори - прозрачност и доверие". В нея участват институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния процес.

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:59, 13.12.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Много е важно доверието на хората в изборния процес, отбеляза в началото на дискусията президентът Румен Радев. А за да стане това, за да вярват хората в честността на организацията и провеждането на изборите, трябва да се отстранят някои от негативните явления, на които сме свидетели в последните години и които достигат до 5-6%, при приета норма до 3 %. Според президента, много е важно да бъде намален процентът на недействителни бюлетини. Според него негативен е и фактът от лошата подготовка на членовете на секционните избирателни комисии.

Според Радев не е нужно да има втори протокол от секционните избирателни комисии, защото този протокол създава и възможности за злоупотреби. Радев настоява също след края на изборния ден да се предава пряко броенето на бюлетините.

Румен Радев, президент на Р. България: Мисля да обсъдим видеонаблюдението в секционните избирателни комисии, то ще реши за отговарянето на изискванията на Венецианската комисия да има прозрачност при броенето на бюлетините. Това е много важно, много важно е законодателят така да реши този въпрос, че да се запази и тайната на гласуването, но най-вече да има пълно обхващане на броенето на бюлетините от отварянето на урните, броенето и оформянето на протокола. Това е много важно, много важно е да има не само картина в реално време он лайн, да има и звук, да се чува какво си говорят и как работят членовете на СИК.
Пламен Узунов, съветник на президента: С подръчни средства осигурихме излъчването на настоящата дискусия он лайн с помощта само на една охранителна камера, която е монтирана над електронното табло. В момента тази камера излъчва звук и картина в реално време и може да бъда достъпна от неограничен брой потребители, които да се осведомят в момента в това помещение за това, което се случва.

Президентът Радев е категоричен, че трябва да има машинно гласуване. Той се обяви и за необходимостта от електронен вот.

На дискусията бяха поканени и представители на всички парламентарни групи, но дойдоха само представители на БСП и ДПС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба на съкровища в Националния исторически музей
Изложба на съкровища в Националния исторически музей
Николай Банев: Процесът срещу мен е селска вечеринка
Николай Банев: Процесът срещу мен е селска вечеринка