Не се притеснявайте за излишните калории. Те могат да бъдат впрегнати в благородна кауза. Така че светът да стане малко по-хубав и по-устойчив. Житейското убеждение е на британеца Зак Раджаб. Създател на най-екологичния фитнес в Лондон.

Зак Раджаб, създател на еко-фитнес зала: Опитваме се да провокираме хората да живеят по-активен, по-здравословен живот, който да е в хармония с природата. Какво имам предвид - живеем в общество, което консумира прекалено много и произвежда прекалено много. Така че ние хората трябва да променим начина, по който произвеждаме и консумираме продуктите. Убеден съм, че решението е в по-активния и по-здравословния начин на живот.

Мисълта е хубава - да спортуваш не само, за да оформиш фигурата си, но и да направиш нещо добро за природата. Или поне за района в който, живееш. Решението на Зак Раджаб е фитнес залата, където за повечето уреди и постелки са използвани рециклирани материали.

Майкъл Хомола, основател на зала за еко-фитнес: Настилката на пода е от рециклирани материали. Опитваме се да използваме колкото е възможно по-малко енергия.

Защото имат достатъчно. Произвеждат я спортуващите в залата. Докато въртят педалите или тичат на пътеките, енергията от усилията им се улавя и се превръща в електричество. С него се захранва осветлението в залата.

Но не е необходимо да има само затворени пространства, за да се щади природата. Шведският „плогинг" - джогинг със събиране на отпадъци, отдавна напусна границите на скандинавската страна и набира все по-голяма популярност по света.

Влязъл е в работния график дори на една британска компания за обувки. В обедната почивка служителите тичат за здраве, но събират и изхвърлени пластмасови предмети. След това отпадъците се рециклират и се използват за производството на обувки.

Галахад Кларк, основател на компания за обувки: Всяко малко нещо води до промяна. Изправени сме пред голямо предизвикателство и за това всяка частица от обществото трябва да се промени.

Натрупването на тези промени със сигурност ще наклони везните в полза на големите решения, които не само създават нови работни места, но осигуряват и по-здравословна работна среда.